27 oct. 2022 | 07:35

Acești oameni pot să mănânce orice și nu se îngrașă: cum e posibil, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Acești oameni pot să mănânce orice și nu se îngrașă: cum e posibil, conform cercetătorilor

Limone sul Garda, un sat pitoresc de pescari situat pe malul lacului Garda, în regiunea Lombardiei din nordul Italiei, este o destinație de o mie de locuitori.

Este cel mai nordic loc din întreaga lume unde lămâile sunt cultivate în mod natural și are o climă excepțional de blândă, având în vedere locația sa la poalele Alpilor. Poate că acest amestec de factori este ceea ce a dus la pretențiile satului de un „elixir” secret pentru o viață sănătoasă și lungă, conform CNN.

Mulți localnici sunt aparent binecuvântați cu abilități digestive grozave care le permit să se umple cu prăjituri umplute cu cremă și mezeluri grase, fără a-și face griji cu privire la extinderea taliei sau la problemele cardiace. Acești rezidenți au ceea ce ei numesc „gena Limone”, care conține o proteină specială care distruge lipidele și menține lichidul din sânge.

Gena Limone, responsabilă pentru acest fenomen

Timp de 40 de ani, oamenii din Limone sul Garda au fost sub observație științifică. Dintre cei o mie de locuitori, jumătate sunt născuți și crescuți în Limone, iar dintre cei 500, 60 au gena.

„Gena circulă în familia mea”, spune negustorul Gianni Segala, care glumește că sătenii sunt folosiți ca „pungi de sânge” pentru oamenii de știință.

„Eu și frații mei, mama mea – care are 96 de ani și încă foarte tânără – și toți copiii mei au gena. Din anii 1980 ne-am dat sângele pentru teste recurente”, adaugă el.

Își amintește prima dată când medicii l-au pus să înghită o doză de smântână la fiecare două ore pentru a-i monitoriza sângele.

„Mi-au luat sângele după fiecare înghițitură, dar chiar dacă am mâncat multe grăsimi, sângele meu a distrus instantaneu grăsimile, fără a le asimila”, adaugă acesta.

Cu toate acestea, chiar dacă oameni precum Segala nu trebuie să se îngrijoreze niciodată de vene înfundate și cheaguri de sânge, el spune că duce o viață foarte normală și că „nu este un Superman”.

Cesare Sirtori, profesor de farmacologie clinică la Università degli Studi di Milano, conduce echipa care a identificat pentru prima dată ceea ce localnicii din Limone numesc proteina „elixir”, numind-o A-1 Milano. El spune că oamenii din Limone au niveluri excepțional de scăzute ale colesterolului HDL (într-un interval de 7-15, când în mod normal ar trebui să fie 40-60), ceea ce pare a fi rezultatul unei mutații genetice în purtătorul de proteine.