12 feb. 2022 | 09:01

Acest bărbat a mers din nou datorită unui implant bazat pe o aplicație: cum va revoluționa medicina

ACTUALITATE
Acest bărbat a mers din nou datorită unui implant bazat pe o aplicație: cum va revoluționa medicina

Pentru prima dată, un implant electric bazat pe o aplicație a permis unei persoane paralizate să meargă din nou.

După cum relatează NBC News, cercetătorii elvețieni au folosit implanturi electrice conectate la o aplicație pentru tabletă, pentru a-l ajuta pe Michel Roccati să devină prima persoană care a mers din nou, prin acest procedeu. El a suferit o leziune gravă a coloanei vertebrale, în timpul unui accident de motocicletă în 2017.

Deși este prima dată când tehnologia aceasta este folosită la o persoană paralizată, cercetătorii de implanturi de la Spitalul Universitar Lausanne care au folosit tehnologia pentru a-l ajuta pe Roccati să meargă din nou nu sunt cu totul străini de tehnică. Stimulatorii măduvei spinării, precum cei modificați pentru această cercetare, au fost utilizați de zeci de ani pentru a ajuta oamenii să gestioneze durerea cronică, potrivit NBC. Deși, desigur, există diferențe majore între alte utilizări și acest nou studiu revoluționar.

Această tehnologie bazată pe aplicație a dat șansa unui om să meargă din nou

În timp ce acest tip de implant, detaliat într-un nou studiu publicat în Nature Medicine, a trimis în trecut semnale electrice către creierul pacienților pentru a ajuta la ameliorarea durerii, stimulatorul din studiul elvețian a fost modificat pentru a trimite impulsuri electrice către anumite zone ale coloanei vertebrale care se ocupă de mers.

Folosind o aplicație care se conectează la un dispozitiv, utilizatorii precum Roccati pot selecta ce tip de mișcare doresc să facă și apoi, ei bine, să o facă.

Roccati a fost unul dintre cei trei bărbați pe care cercetătorii de la Lausanne au testat implanturile, iar rezultatele, așa cum sunt descrise de NBC, au fost uimitoare. În primele ore de terapie după implantare, toți cei trei bărbați și-au putut mișca picioarele, iar în curând au putut să înoate, să meargă cu bicicleta și să stea în picioare în laborator. Curând după aceea, au putut să se miște și în afara laboratorului.

Aceste rezultate sunt și mai spectaculoase, având în vedere cât de intensivă a fost cercetarea anterioară a implanturilor spinale.

Dr. Eellan Sivanesan, director de neuromodulație la Johns Hopkins Medicine, a declarat pentru NBC că anterior cele mai multe dintre studiile care foloseau acest tip de dispozitiv au fost efectuate pe animale, iar transformarea acelei cercetări în testare pe oameni a fost o provocare.