A mai venit o criză peste România: cea energetică e „jucărie”, pe lângă ce a apărut acum

A mai venit o criză peste România: cea energetică e

România se confruntă în acest moment cu o avalanșă de crize. De la cea inflaționistă, până la criza energetică, toate aceste provocări ne afectează sub o formă sau alta. Doar că, pe lângă problemele preexistente, mai apar și altele noi.

De parcă nu ne-ar fi de ajuns câte avem de înfruntat în ultima perioadă, peste România mai apare, din senin, o altă criză, de proporții uriașe. Este vorba despre criza laptelui!

Ce e noua criză și cum te afectează în mod direct

Institutul Național de Statistică (INS), ne arată că situația pe piața laptelui este îngrijorătoare. Cel mai recent raport al instituției indică, negru pe alb, o explozie a importurilor.

Concret, în primele șase luni ale anului curent, companiile procesatoare au importat cu 13,8% mai mult lapte de vacă, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

De altfel, pe aceeași perioadă de referință, companiile procesatoare au colectat cu 4,6% mai puţin lapte de vacă, față de ianuarie – iunie 2021.

Datele INS arată că în prima jumătate a anului curent, cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o a scăzut cu 26.682 tone, față de cifrele înregistrate pe piața de profil în primul semestru al anului trecut.

Tot de la instituție aflăm că vorbim despre o creștere importantă a cantității de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a crescut cu 9.459 tone. În procente, acest lucru echivalează cu un plus de 13,8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Se pare că avem dificultăți în a produce unele alimente. S-au înregistrat diminuări însemnate pe partea de producție, la: unt – cu 576 tone (-10,1%), smântână de consum – cu 2.576 tone (-7,6%), lapte de consum – cu 4.150 tone (-2,2%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) – cu 576 tone (-0,5%).

Există, totuși, și segmente de producție unde se înregistrează avansuri semnificative. Spre exemplu, în raportul INS se arată că producţia de brânzeturi a crescut cu 344 tone (+0,7%).

Din nefericire, consumatorii riscă să fie afectați de aceste cifre, dat fiind faptul că, de obicei, importurile crescute masiv echivalează cu scumpiri. Prin urmare, e posibil să asistăm la noi creșteri de preț la aceste produse alimentare.