70% din România suferă de secetă. Premierul îndeamnă oamenii să consume apă „rațional”
70% din teritoriul României este afectat de secetă. Ministrul Mediului spune că fenomenul este unul grav, care se petrece și în alte țări, din cauza vremii extrem de călduroare. El a mai explicat că se urmăresc și analizează fenomenele precum seceta, dar și prognozele privind fenomenele extreme.
România, afectată de secetă
„La Ministerul Mediului urmărim zi de zi aceste fenomene. Sunt trei elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere, urmărirea şi analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea şi prognozele pe fenomele extreme, astfel încât atât ISU cât şi autorităţile locale să fie informate din timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM şi urmărim rezervele strategice de apă, la nivel naţional,” a spus ministrul Mediului.
El a mai declarat că există unele zone cu secetă extremă, dar și alte zone unde aprovizionarea cu precipitații este în condiții optime.
„În ceea ce priveşte seceta pedologică, pot afirma că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem din păcate şi zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitaţii este optimă,” a adăugat Tanczos Barna.
Tanczos Barna afirmă că aceste lucruri sunt generate de schimbările climatice, fiind în același timp ploi, furtuni, dar și zone cu secetă extremă.
„Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi şi de furtuni, grindină, care se anunţă practic în paralel cu valul de căldură. Este o situaţie destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel, pe secetă şi pe fenomene extreme şi cantităţi uriaşe de apă pe anumite bazine hidrografice,” a mai spus Barna.
Ministrul a vorbit şi despre rezervele strategice de apă, afirmând că cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%.
„Putem asigura rezerva strategică de apă, dar în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii.
Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele,” a spus el.
Premierul Nicolae Ciucă a spus că ar trebui informați corect cetățenii, având în vedere că sunt fenomene de necontrol și a declarat că partea de consum raţional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi”.
„De la nivel guvernamental şi al autorităţilor locale avem nevoie să avem acest dialog, să menţinem oamenii informaţi, pentru a putea înţelege care este situaţia reală,” a mai spus premierul.