40 de autobuze ecologice pe străzile din Sibiu, începând de duminică. Mijloacele de transport în comun au dotări speciale

40 de autobuze ecologice pe străzile din Sibiu, începând de duminică. Mijloacele de transport în comun au dotări speciale

Veste minunată pentru sibieni. Începând de duminică, 1 mai, Administrația locală introduce pe străzile orașului 40 de autobuze ecologice. Mijloacele de transport în comun vor circula pe traseele 1, 2, 10, 11 şi 14. În felul acesta, continuă modernizarea fostei capitale culturale a Europei.

Noi autobuze în Sibiu, începând de duminică

Edilul orașului Sibiu a precizat că noile autobuze sunt adaptate şi pentru persoanele cu dizabilităţi, având podea coborâtă şi locuri speciale. Mijloacele de transport public sunt echipate cu sistem de climatizare, supraveghere video, oferă WiFi gratuit călătorilor şi prize de încărcare prin USB pe fiecare rând de scaune.

„Acest proiect continuă modernizarea transportului public din Sibiu, pe care Primăria Sibiu şi societatea Tursib s-au concentrat în ultimii ani. Proiectele realizate, în valoare de 163,15 milioane de lei, au avut ca rezultat în primul rând modernizarea parcului auto: 110 autobuze noi au fost cumpărate în ultimii 3 ani, iar până la finalul acestui an sunt aşteptate alte 9 autobuze electrice pentru care contractul a fost semnat în anul 2021. Astfel, în prezent, 77% din flota Tursib este prietenoasă cu mediul”, a explicat primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Unde pot fi cumpărate biletele de călătorie

Sibienii trebuie să știe că biletele de călătorie vor putea fi achiziţionate cu card bancar de pe aparatele contactless din autobuze. În felul acesta, pasagerii vor avea bilet în format complet digital, și nu chitanţă. Controlorii de trafic vor face verificări prin intermediul unui aparat special care, atunci când este apropiat de cardul bancar cu care s-a plătit biletul, va citi că există unul valabil emis. De asemenea, biletele se vor putea cumpăra prin aplicaţia 24Pay sau în format clasic, tipărit, o măsură necesară pentru cei care nu utilizează încă mijloacele electronice.

Anunț important pentru sibieni

De precizat că abonamentele achiziţionate în cursul lunii aprilie pentru mai rămân valabile. Începând cu luna viitoare, suportul tip card al abonamentelor va fi înlocuit cu un nou model. Preschimbarea este gratuită pentru toţi deţinătorii, fără să fie afectată valabilitatea abonamentelor încărcate pe carduri.

Potrivit Primăriei Municipiului Sibiu, odată cu intrarea pe traseu a autobuzelor ecologice, frecvenţa pe traseele principale la orele de vârf va creşte în medie cu trei minute, iar pe traseele secundare va creşte în medie cu cinci minute.

Citește și Cea mai nouă tehnologie care amenință transportul electric: ce au descoperit cercetătorii englezi

Autoritățile locale lucrează la o aplicaţie mobilă dedicată transportului public, menită să ofere călătorilor, direct pe telefonul mobil, informaţii despre timpul de sosire în staţie a autobuzului. Totodată, va permite sibienilor configurarea rutelor şi posibilitatea de a cumpăra electronic bilete şi abonamente.

Citește și: