28 iun. 2021 | 14:35

YouTube îmbrățișează cenzura: clipurile pe care nu le mai găsești pe platforma Google

ACTUALITATE
YouTube îmbrățișează cenzura: clipurile pe care nu le mai găsești pe platforma Google

YouTube se confruntă cu critici pentru cenzura videoclipurilor care documentează presupusele abuzuri ale Chinei împotriva musulmanilor uigur din provincia Xinjiang a țării.

Conform Reuters, YouTube a scos mai multe videoclipuri de la Atajurt Kazakh Human Rights și, la un moment dat, a eliminat canalul însuși, pentru că ar fi încălcat politica anti-hărțuire a site-ului, prin videoclipuri care discutau despre dispariția oamenilor din Xinjiang. Se pare că în videoclipuri, oamenii țineau în mână cărți de identitate, pentru a arăta că au legătură cu rezidenții dispăruți din Xinjiang, încălcând o regulă împotriva afișării informațiilor personale sensibile.

YouTube pare că a făcut o greșeală destul de mare

YouTube a postat înapoi unele dintre videoclipuri după contestații, dar nu a explicat de ce unele dintre ele au rămas șterse. YouTube a dat jos canalul pe 15 iunie pentru presupusele încălcări și l-a restabilit trei zile mai târziu, după „examinarea atentă” a unei contestații, a declarat un purtător de cuvânt pentru Engadget.

Atajurt, care colectează și publică mărturii video de la membrii familiei persoanelor încarcerate în lagărele Chinei din Xinjiang, își face backup pentru videoclipurile sale prin Odysee, o platformă bazată pe blockchain, în cazul în care YouTube le dă jos.

YouTube a declarat pentru Engadget că este receptiv la videoclipurile care documentează abuzurile asupra drepturilor omului și era conștient de faptul că Atajurt nu avea o intenție rea, atunci când arăta cărțile de identitate. Cu toate acestea, a susținut că grupul pentru drepturi nu avea suficient „conținut educațional, documentar, științific și artistic” pentru a permite o excepție de la politicile sale.

Această “cenzură” ridică întrebări atât cu privire la claritatea politicilor YouTube, cât și la originea cererilor. Deși Atajurt pare să fi încălcat unele reguli, nu este sigur cum se aplică acest lucru fiecărui videoclip sau de ce grupul nu a luat în considerare o excepție.

De asemenea, este de remarcat faptul că eliminările au venit după rapoarte, mai degrabă decât în legătură cu practicile de moderare ale YouTube. Atajurt a declarat că este îngrijorat de faptul că cererile de eliminare ar fi putut proveni de la facțiuni pro-China care încearcă să suprime poveștile despre ororile care au loc în Xinjiang. YouTube ar putea fi prins în mijlocul unei lupte ideologice și s-ar putea să fi ajutat, din greșeală, partea care încearcă să ascundă acte teribile.