19 mart. 2021 | 06:00

Wikipedia începe să coste: cum speră să facă bani cea mai mare enciclopedie

ACTUALITATE
Wikipedia începe să coste: cum speră să facă bani cea mai mare enciclopedie

După mai mulți ani în care a încercat să supraviețuiască din donațiile utilizatorilor, Wikipedia a decis să schimbe placa și să taxeze accesul la cea mai mare enciclopedie online.

Deși este improbabil să-și închidă vreodată porțile, Wikipedia se pare că încearcă să nu mai existe la limita supraviețuirii. Din acest motiv, conform unui nou proiect, vrea să taxeze accesul la platformă, dar nu în cazul utilizatorilor obișnuiți, ci al giganților din tech.

Cu alte cuvinte, Wikipedia se va transforma într-un produs comercial, într-un serviciu online pentru care Google, Apple, Amazon sau Facebook trebuie să plătească. În același fel în care New York Times sau The Economist au introdus modele de plată pentru accesul la conținut online, Wikipedia va face la fel, dar pentru organizații cu buzunare adânci.

Conform datelor obținute de Wired, Wikipedia va fi disponibilă și sub forma unui produs comercial înainte de finele acestui an. Există deja și o pagină de autentificare pentru clienții din mediul enterprise accesibilă la această adresă și, conform descrierii, va oferi dezvoltatorilor unelte contra cost, în timp ce companiile și organizațiile care accesează sau republică informații din baza lor de date vor avea acces la servicii specializate.

Ca referință, la ora actuală, Google, Facebook, Apple sau Amazon folosesc Wikipedia în aceeași manieră în care o faci și tu, pentru a-și alimenta rezultatele la căutare și pentru a-și ”antrena” asistenții virtuali. După ce vor plăti însă pentru Wikimedia Enterprise, companiile menționate mai sus vor avea acces la același volum de informații actualizate într-un format compatibil pentru instrumentele lor, actualizat în timp real. În plus, accesarea contracost a serviciului se va reflecta și în interacțiunea cu o echipă de experți tehnicii care să-ți facă viața mai ușoară.

Discuțiile între Wikimedia LLC și cei patru giganți se află deja într-un stadiu destul de avansat, iar contractele ar putea fi semnate în luna iunie a acestui an.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele