25 iun. 2021 | 17:35

Vremea, la extreme: care este explicația temperaturilor din ultimele zile

ACTUALITATE
Vremea, la extreme: care este explicația temperaturilor din ultimele zile

De câteva zile bune, țara noastră se confruntă cu un val de căldură și cu un disconfort termic ridicat. Iată cum a arătat vremea în ultimele patru decenii la noi în țară.

La final de iunie temperaturile sunt în țară între 22 și 32 de grade, însă rar mase de aer mai rece ajung să ducă temperaturile la 10-15 grade Celsius sub valorile normale, iar la munte să ningă. Tot mai des este în ultimii ani valabil celălalt scenariu, în care în sud și vest temperaturile se apropie de 40 de grade și ajung la mai mult de 30 de grade, chiar și la munte. Conform Hotnews, în continuare poți urmări o scurtă istorie a extremelor climatice din ultimele patru zile din iunie, în ultimele patru decenii.

Vremea, pe parcursul a 40 de ani

Astfel, cea mai scăzută temperatură înregistrată la final de iunie în țară în ultimul deceniu a fost în 2011, când la Vf. Omu au fost -4 grade Celsius. Pe 29 iunie 1980 minima a fost acolo de -6 grade. Vremea, la final de iunie 1939, cunoștea o temperatură maximă care ajungea la Omu la 22 de grade, la o zecime de grad de recordul absolut.

În continuare, pe 29 iunie 2017 temperaturile se apropiau de 40 de grade la Calafat și Bechet. Recordul absolut datează pe data de 29 iunie 1938: 42 de grade Celsius la Oravița. La Predeal au fost 29 de grade la final de iunie 2017, iar la Iași au fost peste 34 de grade în iunie 2019.

Cele mai scăzute temperaturi înregistrate peste tot în țară la final de iunie în ultimii 30 de ani datează din 1993, când mase de aer extrem de rece au dus temperaturile nocturne la doar 1,6 grade la Predeal, 3,6 la Brașov, la -1,1 la Miercurea Ciuc și la 12,9 grade la Sulina.

Uneori, nopțile sunt extrem de calde: cu minime de peste 24 de grade în vestul țării, în Banat sau în Dobrogea. Miercuri dimineața minima a fost de +27 de grade la Șiria, lângă Arad. Chiar și la munte, în nopți excepțional de calde, temperaturile au rămas la peste 15 grade Celsius. În cele mai reci zile de la final de iunie maximele nu trec de 18 grade nici în sudul țării, iar la munte nici ziua temperatura nu trece de 10 grade. Astfel de zile sunt însă extrem de rare la jumătatea anului.

Mediile ultimilor 60 de ani indică pentru iunie o temperatură medie de 21,3 la București, 20,7 la Constanța, 19,9 la Iași, 18,5 la Tg Mureș și 4,1 la Vf. Omu.

Ce trebuie să faci în zilele caniculare, pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol

După cum știm deja, meteorologii au lansat o avertizare cod roșu de caniculă în România, pentru zilele următoare. Mai mult decât atât, se prefigurează că următoarea perioadă va fi dominată de temperaturi de peste 41 de grade Celsius la umbră. În acest context, ANPC lansează o serie de recomandări, pentru a ne proteja sănătatea în zilele toride de vară.

Cel mai mare pericol în perioadele caniculare îl reprezintă calitatea alimentelor și lichidelor consumate. Din moment ce afară se înregistrează temperaturi foarte mari, trebuie să avem mare grijă la sursa pe care ne-o alegem pentru a ne procura mâncarea, atrag atenția experții în domeniul alimentar.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va demara în perioada următoare ample acțiuni de control, pentru a se asigura de faptul că toți comercianții din sectorul alimentar respectă normele pentru această perioadă caniculară și nu pun pe piață alimente ce ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor.