18 iun. 2021 | 19:00

Vom primi a treia doză de vaccin? Răspunsul ar putea veni din Marea Britanie

ACTUALITATE
Vom primi a treia doză de vaccin? Răspunsul ar putea veni din Marea Britanie

Marea Britanie se poate mândri la această oră cu una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume. Totuși, varianta Delta a coronavirusului a determinat autoritățile de aici să amâne ridicarea restricțiilor. De asemenea, se vorbește despre un al treilea rapel cu ser anti-Covid-19.

La finele acestei luni, britanicii așteptau ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Premierul Boris Johnson a anunțat că ridicarea restricțiilor va fi amânată cu patru săptămâni. De vină pentru această situație ar fi răspândirea îngrijorătoare a variantei Delta a noului coronavirus, despre care oamenii de știință spun că este mult mai contagioasă decât varianta originală.

Totuși, paradoxal este că Marea Britanie are una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume.

Peste 42 de milioane de oameni au primit deja prima doză de vaccin anti-Covid-19 în Regat, adică aproximativ 80% din populația adultă, în timp ce peste 30 de milioane de oameni au primit deja a doua doză.

UK se așteaptă la un nou val pandemic în iarnă

Un expert în sănătate publică din Marea Britanie a declarat că vede cu pesimism venirea iernii, în ciuda programului de vaccinare de succes din UK.

Într-un discurs adresat joi Confederației NHS, medicul șef Chris Whitty a declarat că actualul val de infecții cauzat de varianta Delta va fi probabil urmat de un alt val în timpul iernii.

Analizele publicate luni de la Public Health England au arătat că două doze de vaccinuri Pfizer – BioNTech sau Oxford- AstraZeneca Covid-19 sunt extrem de eficiente împotriva spitalizării în rândul persoanelor infectate cu varianta Delta.

Totuși, tot mai multe voci din rândul specialiștilor în sănătate susțin că va fi nevoie și de un al treilea rapel.

De exemplu, secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat la începutul acestei luni că a început negocieri comerciale cu AstraZeneca pentru asigurarea unei variante de vaccin – care a fost adaptată special la varianta Delta.

Între timp, în Marea Britanie sunt deja în desfășurare teste de rapel și există rapoarte care confirmă că populația va primi o a treia doză, înainte de începerea sezonului rece.