Vladimir Putin pune la pământ Europa: adevărul din spatele scumpirilor la facturi

Vladimir Putin pune la pământ Europa: adevărul din spatele scumpirilor la facturi

Cu toții ne confruntăm în ultimele luni cu facturi explozive la energia electrică și la gazele naturale. Guvernanții noștri, precum și liderii europeni, ne aduc diverse justificări pentru această situație, dar președintele rus are o cu totul altă părere cu privire la motivele care stau în spatele scumpirilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că singurii responsabili de explozia de prețuri de pe piețele de energie electrică și gazele naturale, sunt europenii.

Acuzațiile lui Putin sunt dure

Liderul de la Kremlin susține că europenii nu au încheiat cu Moscova suficiente contracte de livrare pe termen lung, ceea ce a generat actuala criză energetică regională.

„Toată politica lor era de a se retrage din contracte pe termen lung şi această politică s-a dovedit greşită”, a declarat președintele rus. „Ei (europenii) au făcut greşeli”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Din cauza acțiunilor greșite ale liderilor europeni, piața se confruntă astăzi cu o explozie istorică de prețuri, afirmă Vladimir Putin.

„În consecinţă, preţul gazului a bătut deja toate recordurile istorice: astăzi, el se apropie de 2000 de dolari pe mia de metri cubi, de zece ori mai mult decât preţul mediu anul trecut”, a adăugat preşedintele rus.

Din fericire, liderul rus susține că e deschis discuțiilor cu Europa cu privire la cantitatea de gaze pe care să o furnizeze Moscova. Rusia „este gata să discute despre noi contracte pe termen lung”, a punctat Vladimir Putin.

Totuși, unii critici susțin că actuala criză energetică e provocată intenționat sau e alimentată în bună parte chiar de către ruși.

Aceștia ar fi limitat în mod intenționat aprovizionarea cu gaze către Europa, în efortul de a grăbi lansarea Nord Stream 2, conducta ce leagă Rusia de Germania.

În primul rând – nu ne gândim doar – insistăm că Rusia nu are și nu poate avea niciun rol în ceea ce se întâmplă pe piața europeană a gazului”, a declarat r purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitrii Peskov, care respinge acuzațiile.

„Rusia și-a îndeplinit, îndeplinește și va continua să își îndeplinească în mod responsabil toate obligațiile care îi revin în temeiul contractelor existente”, a spus Peskov.

Citește și: