Viralul incredibil care a acaparat TikTok: totul a pornit de la această zăpadă. Se întâmplă când îi „dai foc”

Viralul incredibil care a acaparat TikTok: totul a pornit de la această zăpadă. Se întâmplă când îi „dai foc”

Pe măsură ce curentul electric se întoarce în casele din Texas, după o furtună de zăpadă rară, TikTok este plin de videoclipuri care răspândesc eronata afirmație că zăpada este falsă și a fost proiectată de guvern. Această teorie a conspirației a luat amploare.

Multe dintre videoclipurile de pe TikTok arată pe cineva care arde un bulgăre de zăpadă cu un chibrit. Când flacăra atinge zăpada, zăpada nu se topește. TikTokerii susțin că acest lucru indică faptul că zăpada este anormală. În realitate, toată zăpada reacționează astfel. Printr-un proces numit sublimare, zăpada solidă se transformă în gaz.

În timp ce multe dintre aceste TikToks au loc în Texas, unele provin din Regatul Unit

@sarahmojoSomeone said do it with a blow dryer ##fyp ##snowwontmelt ##whatshappening ##texasblizzard ##centraltexas ##conspiracytheories ##helpmeunderstand♬ original sound – Sarah Ward

Vremea bizară din Texas, care a fost legată de schimbările climatice, a amenințat infrastructura electrică a statului și a oprit energia electrică, care a lăsat milioane de oameni în frig și beznă zile întregi.

Dezinformarea s-a intensificat de când furtuna de zăpadă a lovit Texas săptămâna trecută. „Zăpada falsă” a fost miercuri o căutare de top pe Google, în timp ce o altă afirmație falsă care susținea că Bill Gates a jucat un rol în această „zăpadă falsă” s-a clasat pe primul loc printre căutările Google legate de zăpadă.

Gates a donat unui proiect climatic de la Harvard numit Scopex, care experimentează modalități de a estompa soarele într-un efort de a încetini efectele schimbărilor climatice. Teoreticienii conspirației care neagă schimbările climatice au adus în discuție frecvent donația lui Gates, deși acest experiment nici măcar nu a început.

Teorii similare ale conspirației răspândite pe Facebook și Telegram au susținut în mod fals că președintele Joe Biden a provocat cumva furtuna din Texas.

Această teorie a conspirației a împărțit oamenii din Texas în două categorii

@cowboyrikter75GOVERMENT SNOW IF IT WAS TRUMP IN OFFICE IT WOULD SPRING ##foryoupage ##snow ##trump ##fyp ##govermentsnow♬ original sound – Rikter

Într-un videoclip, un utilizator TikTok folosește un uscător de păr cu un bulgăre de zăpadă și spune: „Nu se topește”. Videoclipul utilizatorului care a distribuit mai multe videoclipuri în care a făcut mai multe experimente cu zăpadă în ultimele zile, a avut 285.000 de vizionări.

În alt clip care a fost distribuit masiv pe Twitter, dar care a fost eliminat de pe TikTok, o femeie arde un bulgăre de zăpadă cu o brichetă. „Mulțumesc, Bill Gates, pentru că ai încercat să ne păcălești că este zăpadă adevărată”, spunea ea. „Vei vedea că nu se topește și va arde”. Persoana care a postat acest TikTok pe Twitter a spus într-un tweet ulterior că nu crede în afirmațiile videoclipului.

Hashtagul #governmentsnow de pe TikTok a avut un milion de accesări începând de luni. Un videoclip cu acest hashtag susținea că dacă președintele Donald Trump ar fi fost încă în funcție, ar fi fost primăvara. Deci, aparent, Biden a adus iarna.

Deoarece TikTok a crescut rapid în popularitate în ultimul an, rețeaua de socializare s-a străduit să reducă dezinformarea pe platformă. Principiile comunității TikTok spun că platforma nu permite „dezinformarea legată de situații care induc panica”.

Yotam Ophir, profesor asistent la Universitatea din Buffalo, care cercetează cum convinge oamenii mass-media, a declarat pentru Insider că, în perioade de criză, precum furtuna din Texas, oamenii tind să „aibă tot felul de prejudecăți pe care le folosesc pentru a înțelege o situație”.

La fel ca majoritatea teoriilor conspirației, care sunt de natură ciclică, și aceasta nu este nouă. Ea a circulat și în ianuarie 2014, când sudul SUA a fost lovit de o furtună de zăpadă rară.

Citește și: