Vine cutremurul peste bănci. Acum începe „pandemia” și pentru bancherii europeni

Vine cutremurul peste bănci. Acum începe pandemia și pentru bancherii europeni

Băncile din zona euro urmează să se confrunte cu o deteriorare suplimentară a portofoliului de împrumuturi. Mulți creditori nu au reușit să își adapteze normele de control al creditelor pentru a recunoaște natura unică a pandemiei, a declarat preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, Andrea Enria.

Următoarea perioadă ar putea scoate la iveală adevăratul impact pe care pandemia l-a avut asupra sectorului bancar. Analiștii cred că, până în acest moment, efectele devastatoare nu au ieșit la lumină datorită măsurilor extraordinare de sprijin adoptate de guvernele europene, în fața celei mai mari provocări sanitare și financiare a ultimului secol.

Există semne că deteriorarea calității activelor cauzată de pandemie ar putea să nu fi ajuns încă la vârf, întrucât a fost oarecum mascat și cu siguranță întârziat de măsurile extraordinare de sprijin public legate de pandemie, cred analiștii din sectorul bancar.

„În mod crucial, controalele riscului de credit la unele bănci nu au fost suficient adaptate la specificitățile acestui șoc, ceea ce înseamnă că nu permit o evaluare proactivă și oportună a evoluției riscului de credit, trecând peste măsurile de sprijin public”, a declarat preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene.

Cum vor avea băncile de suferit în perioada următoare

Creditele neperformante sunt specifice perioadelor de criză. Se conturează această realitate în momentul în care societatea, clienții, intră în imposibilitate de plată, din cauza pierderii locului de muncă, scăderii nivelului de trai, inflației, etc.

Băncile sunt afectate în multe feluri de creditele neperformante. În principiu, acestea diminuează profitabilitatea băncilor, deoarece generează pierderi care reduc veniturile pe care băncile le obțin în urma activității de creditare

În cazul în care o singură instituție bancară se confruntă cu un exces de credite neperformante, nu poate furniza în mod corespunzător companiilor creditele de care acestea au nevoie pentru a realiza investiții și a crea locuri de muncă.

Una dintre cele mai importante moduri prin care băncile se pot apăra de acest scenairiu este să evite să acorde credite cu grad mare de risc. Dar, din nefericire, dacă băncile se axează pe această practică, e posibil să se înăsprească condițiile de finanțare pentru populație. Oamenii vor îndeplini mai greu criteriile de a contracta un împrumut, în condițiile în care factorii de risc sunt diminuați la maximum posibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: