25 ian. 2021 | 12:41

VIDEO Invențiile care îți fac azi viața mai bună: cele mai bune idei ale secolului XXI

VIDEO VIDEO

Lumea pe care o știi azi ar fi fost cu totul altfel în lipsa unor idei geniale. Iată un top al celor mai importante invenții ale secolului XXI.

Lumea pe care o știi azi e rezultatul unor idei geniale venite de la oameni la fel de geniali. Există câteva invenții care au schimbat societatea moderne. Noi ți-am pregătit un top al celor mai importante.

Top 8 cele mai importante invenții ale secolului XXI

Locul 8: Enciclopedia on-line – 2001

Uneori e mai ușor să cauți pe Wikipedia decât să-ți aduci aminte exact când a domnit Stefan cel Mare. Wikipedia a început în 2001 ca o enciclopedie pe care oricine o poate edita și se pare că multă lume chiar a făcut asta, uneori nu prea corect. Astăzi versiunea în limba engleză are în jur de 6 milioane de articole.

Locul 7: Implantul retinal – 2013

Mark Humayun a colaborat cu James Weilandși alți experți pentru a crea Argus II. Un dispozitiv de proteză retiniană care este considerat a fi o descoperire incredibilă pentru cei care suferă de retinopatie pigmentară, o afecțiune degenerativă moștenită care poate duce la orbire. Condiția afectează  peste 1,5 milioane de oameni din întreaga lume.

Locul 6: Smartphone-ul – 2000/2001

Probabil că-ți vine greu să-ți imaginezi viața fără un smartphone. La începutul anului 2000, Ericsson Mobile a lansat Ericsson R380, primul dispozitiv comercializat sub denumirea de smartphone.În 2001 compania canadiană RIM a lansat pe piață modelul BlackBerry, un smartphone care a permis pentru prima dată și e-mail-ul mobil.

Locul 5: Capsula endoscopică – 2001

Datorită progreselor masive în senzori de imagine și design optic în anii 90, capsula endoscopică a putut fi creată. Utilizată pentru prima dată în 2001, tehnologia folosește o cameră wireless de mărimea unei pastile. Acest lucru permite medicilor să exploreze și să examineze corpul uman, în special sistemul digestiv, pentru a identifica sângerări interne, inflamații sau tumori canceroase.

Locul 4: Transplantul de față – 2010

Primul transplant complet a avut loc în 2010. Într-o operație de 24 de ore, unui fermier spaniol care s-a împușcat accidental i s-au îndepărtat rămășițele feței, lăsându-i doar globii oculari și limba. Restul a fost înlocuit cu întreaga față a unui donator mort.

Ca să afli topul complet – intră pe canalul oficial Vista.