05 ian. 2021 | 10:30

VIDEO De la Los Angeles la San Francisco, fără șofer: demonstrația pe care o credeai imposibilă

VIDEO ACTUALITATE

Viitorul în care vei putea să-ți vezi de viața ta, în timp ce călătorești cu o mașină autonomă dintr-o localitate în alte, este mai aproape ca niciodată.

Încă de la primele versiuni de Tesla, oficialii producătorului american de mașini electrice au cochetat cu ideea de autoturism autonom. Un anumit nivel de autonomie a fost integrat în fiecare creație auto a companiei conduse de Elon Musk. În ultima perioadă însă, autonomia s-a amplificat, iar prezența la volan a șoferului tinde să fie din ce în ce mai puțin relevantă.

Deși un sistem Full Self-Driving (complet autonom) se află în continuare în beta, cei mai ambițioși posesori de Tesla își pot forma propria părere legată de eficiența noului mecanism futurist. Exact asta a făcut echipa din spatele canalului de YouTube Whole Mars Catalog, conform publicației online Teslaratti.

Partea fascinantă este că noua tehnologie autonomă nici măcar nu a fost exemplificată pe cea mai scumpă mașină Tesla, ci pe cea mai ieftină, un Model 3. Detaliile de fond sunt însă mai puțin relevante, fascinantă este călătoria de la Los Angeles la San Francisco cu o intervenție minimă spre inexistentă din partea ”șoferului”.

Singurul moment în care șoferul a pus mâna pe volan a fost la intrarea în Los Angeles, când persoana de la volan a vrut să ocolească un volum semnificativ de moloz de pe stradă. Dacă realizatorii clipului nu se înșeală, aceasta s-ar putea să fie prima înregistrare a parcurgerii acestui traseu într-o manieră autonomă.

Indiferent care este opinia ta despre mașini autonome, dacă plănuiești vreodată să le îmbrățișezi sau nu, performanța ilustrată în videoclipul de mai sus este una impresionantă, chiar și în acest format care mai are nevoie de finisaje. Ca un detaliu important, Tesla te obligă în continuare să stai cu mâinile pe volan, dacă te afli în scaunul șoferului. Astfel, va mai dura un pic până la viitorul taxiurilor robotice imaginate de Musk.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele