Ar putea fi prima tornadă din România: explicația cercetătorilor pentru imaginile virale

Ar putea fi prima tornadă din România: explicația cercetătorilor pentru imaginile virale

Încălzirea globală și vremea din ce în ce mai ciudată pentru această perioadă au dus la apariția mai multor fenomene meteorologice neobișnuite, precum o tornadă în Tulcea, România.

”Uite, își face fusul!”, strigă un băiat mai degrabă uimit decât speriat de faptul că se află în apropierea unei tornade pe teritoriul țării noastre. Fenomenul a avut loc în zona satului Tatanir și a fost filmat de localnici. Tatanir face parte din comuna Chilia Veche, din regiunea Dobrogei. Se află pe partea de nord a județului, în Delta Dunării, pe malul brațului Chilia.

Ca referință, pentru județul Tulcea a fost emis un Cod Galben de vreme rea, în localitățile Sulina, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Nufăru, Beștepe, Crișan, C.A. Rosetti, Maliuc, Sfântu Gheorghe, Pardina, Ceatalchioi.  Populația mai multor localităţi din zonă a fost înștiințată prin intermediul sistemului Ro-Alert, referitor la modul de protecție în cazul unor astfel de fenomene meteorologice.

Mihai Huștiu este meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie și a explicat fenomenul. El a atras atenția asupra faptului că nu vorbim de o tornadă tradițională, precum cele pe care le-am văzut deseori în SUA.

”Parametrii nu au indicat condiții specifice formării unei tornade. Am văzut și noi filmulețul postat în mediul online. Este vorba de un vârtej de praf. El s-a format în condiții de mișcări ascendente, descendente. Instabilitatea a fost destul de mare pe tot parcursul zilei, a fost și destul de cald, temperaturi destul de mari, 20-21 de grade. Nu este o tornadă în adevăratul sens al cuvântului.

Acel vârtej, care se formează pe sol uscat, în SE-ul țării, ca și aici, în zona Deltei Dunării, unde a fost instabilitate și activități specifice sezonului cald. Nu este specific pentru finalul lunii octombrie. Trebuie să ne amintim că zilele trecute am avut temperaturi de până la 26 de grade, Marea Neagră este destul de caldă, are 16-18 grade și de aici și potențialul atât de mare la această dată calendaristică. Numai astăzi au fost emise, pentru Dobrogea, patru coduri portocalii și treci coduri galbene pentru fenomene meteorologice periculoase iminente.“, a concluzionat oficialul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: