01 iul. 2021 | 15:15

VIDEO Această cursă cu mașina zburătoare îți arată că viitorul e aici: de ce e un pas uriaș înainte

ACTUALITATE
VIDEO Această cursă cu mașina zburătoare îți arată că viitorul e aici: de ce e un pas uriaș înainte

Se vorbește de multă vreme despre apariția mașinilor zburătoare, iar viitorul acela SF din filme nu e chiar atât de departe pe cât ai crede.

Ai crede că nu există mașini zburătoare și că termenul corect e cel de drone, mai ales că legislațiile în vigoare sunt extrem de atente cu acest aspect. Pentru a respecta normele de reglementare, multe dintre vehiculele în curs de dezvoltare sunt încadrate ca drone cu pilot sau avioane de decolare și aterizare verticale (VTOL).

Doar că acest zbor te va face să-ți schimbi un pic părerea.

VIDEO Cursă de 35 de minute cu mașina zburătoare

O companie slovacă cunoscută sub numele de Klein Vision a bifat deja zborul inaugural între aeroporturile din două orașe – Nitra și Bratislava. La sfârșitul călătoriei de 35 de minute, inventatorul vehiculului, profesorul Stefan Klein, a făcut clic pe un buton pentru a deconecta aripile și și-a continuat călătoria pe asfalt.

Compania lucrează la avioanele sale hibride de mai bine de 30 de ani. Cu 142 de aterizări reușite și peste 40 de ore de zboruri de test, slovacii sunt convinși că cel de-al treilea prototip al său este gata să treacă peste etapa conceptului.

Ca parte a ultimei sale descoperiri, AirCar-ul cu două locuri a atins o viteză de croazieră de 170 km/ h, puțin sub valoarea maximă de 190 km/ h.

Klein spune că mașina a reușit să realizeze inclusiv viraje abrupte de 45 de grade ca parte a testelor sale de manevrabilitate. Spre deosebire de vehiculele VTOL, AirCar necesită o pistă pentru decolare și aterizare.

Viitorul e aici

Prototipul actual este echipat cu un motor BMW de 160 CP cu o elice fixă ​​și o parașută balistică. Compania susține că modelul de pre-producție de 300 CP va primi certificarea CS-23 pentru avioane normale, utilitare, acrobatice și de navetă de la autoritățile de reglementare europene, împreună cu un permis rutier M1.

Doar că mai e ceva până acolo, timp în care slovacii nu-s singurii care fac acest lucru.

Cei de la Airspeeder au finalizat recent primul zbor de testare pentru mașina lor electrică de curse, Alauda Aeronautics Mk3.  Piloții s-au antrenat prin cursuri virtuale, cu LiDAR și radar care ajută la prevenirea coliziunilor.

În mod crucial, designul este menit să reducă timpul de nefuncționare. În timp ce pilotul Airspeeder poate zbura doar până la 15 minute la încărcare, echipele pot schimba bateriile în doar 20 de secunde.