Vești proaste pentru afaceriști. Ce se va întâmpla cu banii lor

Vești proaste pentru afaceriști. Ce se va întâmpla cu banii lor

Finele anului 2021 nu vine cu vești bune pentru marile companii globale. Se pare ca va urma o perioadă de declin al afacerilor, arată analize recent efectuate.

Trimestrul al treilea al acestui an va aduce profituri în scădere pentru corporațiile globale, arată cele mai recente date analizate pe piața de profil.

Analiștii economici susțin că, pentru prima data în 18 luni, profiturile corporatiste la nivel mondial vor scădea.

Cauzele sunt legate de evoluția pandemiei

Potrivit specialiștilor în economie, previziunile sunt negative, pe fondul evoluției pandemiei de coronavirus. Din cauza extinderii tulpinii Delta a coronavirusului, dar și a problemelor legate de lanțurile de aprovizionare, marile corporații de la nivel global vor încheia anul pe scădere.

„Problemele din lanţurile de aprovizionare, cele cu forţa de muncă şi creşterea costurilor de producţie vor afecta probabil evoluţia din trimestrul trei din 2021”, a apreciat Brian Jacobson, analist la Wells Fargo Asset Management.

Una dintre cele mai mari provocări de pe piață este lipsa cipurilor. Giganți tech globali, dar și mari companii producătoare auto sunt în impas în acest moment, din cauză că există o cerere uriașă pentru cipuri, dar oferta este mai mult decât insuficientă. Astfel, unele companii mari și-au anunțat deja suspendarea temporară a producției, până în momentul în care criza cipurilor se va diminua, iar lanțurile de aprovizionare nu vor mai avea atât de multe probleme.

De exemplu, profiturile companiilor din Statele Unite ale Americii ar urma să scadă cu 7,2% în trimestrul trei din 2021, după un avans de 12,4% în precedentele trei luni.

Pierderi vor fi înregistrate pentru giganții corporatiști și în Europa și Asia. Pentru aceste regiuni, se preconizează scăderi cu 10,3% şi, respectiv, cu 9,6%.

În general, subliniază experții, marjele nete ale firmelor globale vor scădea la 10,66% în trimestrul trei din 2021, de la 11,43% în precedentele trei luni.

Analiștii au întocmit și un top al celor mai afectate domenii de activitate. Se pare că finele anului 2021 va aduce cele mai mari provocări și probleme de business firmelor din domeniul imobiliarelor şi din sectorul financiar. Acestea ar urma să se confrunte cu un declin de 22,2%, şi, respectiv, de 18,8%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: