18 nov. 2021 | 14:55

Vestea zilei pentru toți românii cu contracte la gaz. Lovitura vine direct din Germania și ne arde la buzunar

ACTUALITATE
Vestea zilei pentru toți românii cu contracte la gaz. Lovitura vine direct din Germania și ne arde la buzunar

Obstacol juridic în cazul unui gazoduct care face legătura dintre Rusia și Germania. Facturile la gaz ale românilor ar putea să crească.

Marele anunț a fost făcut de Agenția Federală a Rețelelor, în cursul acestei săptămâni. Conform concluziei anunțului, facturile la gaz ale românilor ar putea să sufere o creștere, în următoarea perioadă. Mai exact, procedura de certificare a Nord Stream 2 a fost suspendată temporar, din pricina unui obstacol juridic. Gazoductul conectează Rusia de Germania, ceea ce ar putea crea probleme inclusiv țării noastre.

Astfel, repunerea în funcțiune a gazoductului nu ar putea fi posibilă decât dacă operatorul este organizat sub o formă juridică de drept german.

În urma acestui anunț, prețul gazelor a înregistrat o creștere semnificativă, de 12%, în plus față de creșterile anterioare suferite de consumatorii din Europa.

Situația va rămâne critică până în momentul în care Nord Stream 2, în prezent cu sediul în Elveția, la Zug, își va pune în ordine situația juridică, prin „transferul activelor esențiale și a resurselor umane”, informează France24.com.

Operatorul va avea la dispoziție patru luni pentru a pune în aplicare noile reglementări. Ulterior, autorizația va trebui să treacă „pe sub furcile caudine” ale Comisiei Europene, pentru a fi avizată.

Rusia, îngrijorată, încă din septembrie, în legătură cu situația facturilor la gaz

Rusia a avertizat, încă din septembrie, asupra neplăcerilor care ar putea să apară, dacă situația Nord Stream 2 nu va fi rezolvată în timp util. Țara a cerut, în mod expres, începerea aprovizionării cu gaze naturale.

Voci europene remarcă, la rândul lor, că, în urma acestui conflict juridic, Rusia ar avea de câștigat, Europa riscând să depindă integral de resursele „lui Vladimir Putin”.

Cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi, distribuiți anual, gazoductul a început să fie umplut luna trecută.

Rămâne de văzut cum va fi influențată țara noastră de această situație și, mai ales, cu cât vor crește facturile românilor, în perioada imediat următoare.

 

 

 

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele