Energia din România, de patru ori mai scumpă decât în Germania: dezastrul de pe piața spot care îți arată cât vor suferi românii

Energia din România, de patru ori mai scumpă decât în Germania: dezastrul de pe piața spot care îți arată cât vor suferi românii

Românii se vor confrunta în mod inevitabil, în următoare perioadă, cu o explozie a prețului la energie. Tocmai a fost atins un nou record istoric pe piața spot, iar comparativ cu Germania, valoarea de la noi este de patru ori mai mare, în mod regretabil.

Pe piața spot, se calculează și tranzacționează energia ce urmează să fie livrată în viitor. Pornind de la această premisă, pe parcursul zilei de ieri, prețul mediu de închidere al pieței a cunoscut noi maxime istorice. Practic, pe 19 octombrie s-a tranzacționat un volum de energie cu un preț record ce urmează să fie livrat azi.

pzu-20-oct

Prețul la energie electrică, un record absolut

Deși probleme cu facturile la energie există la nivelul întregii Europe, iar scumpirile se văd peste tot, nu sunt la fel de mari în toate țările, iar în România ne confruntăm cu record după record. Ca să înțelegi mai bine gravitatea situației, în raport cu Germania, Franța, Polonia sau Spania, poți arunca o privire pe harta de mai sus.

Ca referință, prețul mediu zilnic al pieței spot a ajuns la nivelul de 1.305 lei/MWh, cel mai mare din istorie. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, precedentul maxim istoric a fost atins cu doar câteva zile în urmă, în data de 17 octombrie. La momentul respectiv, pentru energia cu livrare ziua următoare, valoarea a fost de 1.234 lei/MWh.

În 21 de intervale orare de pe zi, pentru energia de mâine, valoarea de tranzacționare a depășit 1000 lei/MWh. Cea mai mare valoare, pentru un moment, s-a văzut în intervalul orar 19, când prețul a fost de 1731 lei/MWh, conform datelor de pe platforma OPCOM. Dacă nu era evident, prețul spot al energiei electrice de pe piața de la București este cel mai mare din Europa continentală. La fel de îngrijorătoare este situația din Ungaria, top 264 de euro, dar valoare nu depășește ce se întâmplă la noi.
Citește și: