Vestea zilei pentru șoferii care plătesc RCA în România: ce s-a aflat

Vestea zilei pentru șoferii care plătesc RCA în România: ce s-a aflat

Din păcate, țara noastră ocupă unul dintre primele locuri într-un clasament european privind raportul dintre daune și subscrieri pe segmentul asigurării auto de răspundere civilă.

Confom statisticii europene, România are, spre rușinea noastră, o rată daune plătite/prime subscrise de 77% – cea mai mare valoare din Europa Centrală și de Est.

Cum stăm, în comparație cu alte țări asemănătoare din regiune

Dacă ne comparăm cu statele europene foarte asemănătoare noua din regiune, constatăm o discrepanță foarte mare între procentele înregistrate de noi și aceste state.

De exemplu, rata aceasta este în Polonia de 61%, în Ungaria de 36%, iar în Cehia de 46%.

Raportându-ne la volumul de prime subscrise, țara noastră se situează pe locul al treilea în Top 5 RCA, cu subscrieri pe RCA de 478 mil. EUR. Ne situăm, astfel, conform statisticii oficiale, după Polonia (1.64 mld. EUR) și Cehia (591 mil. EUR), România fiind urmată de Ungaria și Bulgaria.

În ceea ce privește valoarea daunelor plătite, suntem pe locul al doilea în clasament. Practic, noi avem o valoare a daunelor plătite cu circa 35% mai mare față de Cehia.

Datele evidențiate în acest articol sunt extrase din analiza Asociației Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA). Aceasta a întocmit un studiu pe baza datelor pentru primele 6 luni din 2021 din XPRIMM Insurance Report – publicație ce analizează piața de asigurări din 17 țări din regiune.

Din nefericire, referindu-ne tot la RCA, prețurile au crescut după ridicarea licenței City Insurance, care asigura circa 3 milioane din cei aproximativ 6,5 milioane de șoferi din România.

În funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului datele brokerilor arată creșteri de preț între 25% și 100%, pentru persoane fizice. Pentru perioada de după falimentul City Insurance, o prevedere specială cuprinsă în legea 132.2017 a RCA și în normele ASF protejează șoferii de o creștere prea mare a prețului.

De această metodă au făcut uz aproape exclusiv transportatorii profesioniști, în cazul cărora prețurile au explodat de-a dreptul, însă este important de reținut că oricine poate folosi prevederea legală, care stabilește un preț maxim pentru RCA.

Dacă ai primit trei oferte de RCA mai mari decât prețul la care te încadrezi, ține minte că te poți adresa BAAR pentru a obține un preț mai mic. Mai mult, mașinile electrice sunt asimilate categorie de motorizare sub 1.200 cmc.