Vestea zilei pentru românii cu credite. Anunțul vine oficial chiar de la BNR
Vestea zilei pentru românii cu credite vine de la BNR și are legătură cu indicii ROBOR. Iată ce trebuie să știe toți cei care au de returnat bani băncii.
BNR vine cu o veste bună pentru românii cu credite. Ratele cu dobândă variabilă pot fluctua în bine în această perioadă. Indicii ROBOR la trei şi şase luni scad până la cele mai mici valori din 2017, arată Banca Națională.
ROBOR la trei luni scade puternic până la 1,85 şi atinge cea mai scăzută valoare din 24 octombrie 2017. Şi indicele la şase luni coboară până la cel mai scăzut nivel din 16 octombrie 2017 încoace.
Veste bună pentru românii cu credite: scade indicele ROBOR, potrivit BNR
ROBOR la trei luni a scăzut la 1,85%, faţă de 1,91%, nivelul din şedinţa precedentă, şi atinge cel mai scăzut nivel din 24 octombrie 2017. ROBOR la şase luni a scăzut la 2,04%, faţă de 2,09%, nivelul din şedinţa precedentă. Este cel mai scăzut nivel pentru ROBOR la şase luni din 16 octombrie 2017. Noua valoare a IRCC, valabilă în perioada ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în scădere de la 2,17% în trimestrul IV din 2020.
Scăderea de 0,29 puncte procentuale se aplică pentru creditele acordate populației după mai 2019, dată la care a înlocuit referința ROBOR în contracte. După o periodă de circa 6 luni în care IRCC a fost mai mare decât ROBOR, indicele pentru creditele noi trece din nou pe scădere.
Valoarea IRCC este calculată pe baza dobânzii medii la care băncile se împrumută între ele și aplicată cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință, Valoarea aplicabilă din ianuarie este calculată pe datele din iulie-septembrie, spre exemplu. IRCC a înlocuit ROBOR la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor. Acesta reprezintă media artitmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din ultimul trimestru.
Acestă schimbare se aplică doar creditelor în lei, nu și creditelor în valută, unde rămâne obligația de raportare la EURIBOR și LIBOR. IRCC este un indice în funcție de care se stabilește dobânda pe care o plătești la creditele du dobândă variabilă. ROBOR se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor de rată de dobânda pentru lei, utilizate de cele mai mari zece banci din România.