25 feb. 2021 | 13:43

Vestea teribilă pentru românii care nu fac asta: noul tip de pașaport pentru călătorii

CHESTII
Vestea teribilă pentru românii care nu fac asta: noul tip de pașaport pentru călătorii

Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATĂ) a anunțat că, la finele lunii martie, va lansa un permis de zbor –  Travel Pass – care va permite oamenilor să călătorească mai ușor și în condiții mai sigure.

Pașaportul digital va fi disponibil pe platformele iOS și Android și, cel mai probabil, va fi gratuit pentru pasageri. Potrivit IATA, este esențial ca guvernele să înceapă să emită cetățenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie.

Totodată, ca cetățean, e bine să știi că e foarte probabil să nu poți călătorii dacă nu te vaccinezi. În acest caz, permisul este o aplicație care verifică un pasager care a primit testele Covid-19 sau vaccinurile necesare pentru a intra într-o țară.

De asemenea, verifică dacă au fost administrate de o autoritate competentă.

“Problema cheie este cea a încrederii. Pasagerii trebuie să fie încrezători că testele pe care le-au făcut sunt corecte și le vor permite să între în țară. Și apoi guvernele trebuie să aibă încrederea că testele pe care pretind că le au pasagerii sunt corecte și care îndeplinesc propriile condiții.”
Vinoop Goel, directorul regional IATA pentru aeroporturi și relații externe

2020 a fost un dezastru pentru industrie

IATA spune că 2020 a înregistrat scăderea cererii cu 65,9%, comparativ cu 2019, de departe cel mai puternic declin al traficului din istoria navigației aeriene.

În prezent, există deja o formă de permis de călătorie, însă nu este unul digital, ci tipărit. Este vorba despre Cartonașul Galben, un document al Organizației Mondiale a Sănătății care confirmă vaccinarea pasagerilor, conform Profit.ro. IATA spune că riscul de fraudă cu documentele pe hârtie este prea mare, motiv pentru care soluția ar fi un permis digital.

Industria aeriană speră să se redreseze în 2021, după cutremurul provocat de pandemie anul trecut, dar este puțin probabil ca lansarea vaccinului să rezolve problema imediat, iar acesta este încă un motiv în plus pentru care IATA consideră necesară lansarea Travel Pass.