Vestea proastă a zilei pentru toți românii: cresc prețurile la energie de la 1 ianuarie
În ultima vreme ne confruntăm cu prețurile mai mari la energie și la gigacalorie. De la 1 ianuarie, prețurile cresc și mai mult.
De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa numitul preț de serviciu universal.
Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată ele s-au schimbat la 1 iulie 2021, deci următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022. E vorba despre o creștere abruptă a acestor prețuri, din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor.
Prețurile la energie cresc de la 1 ianuarie, dar nu plătim în plus
Așadar clienții de serviciu universal ai Enel vor plăti, de la 1 ianuarie, prețuri cu 70-80% mai mari la facturile de curent electric. De asemenea, clienții de serviciu universal ai E.on vor plăti la facturile de energie electrică cu 58% mai mult.
Prețul final din factură la Enel va fi de circa 1,4 lei/kWh, iar la E.on, de 1,3 lei/kWh.
Totuși, consumatorii nu vor plăti aceste prețuri încă, pentru că, până la 1 aprilie, e în vigoare mecanismul de plafonare și compensare. Consumatorii casnici nu vor resimți nicio creștere, pentru că prețul final, care include și aceste tarife, este plafonat până la 31 martie 2022. La fel cei noncasnici mici, pentru că, tot până atunci, sunt scutiți de la plata tarifelor de rețea.
De asemenea, tot până la această dată este în vigoare prețul de compensare a unei părți din factură, pentru cei cu un consum de sub 300 kWh pe lună, adică majoritatea casnicilor. Prețul este plafonat la 1 leu/kWh, din care se va va compensa ulterior 0,29 lei/kWh, potrivit mecanismului de mai sus, deci prețul final plătit de majoritatea consumatorilor va fi de 71 de bani/kWh.