Vestea proastă a dimineții pentru români: prețul energiei electrice, la nivel record. Cât de mult s-a scumpit
Prețul la energie electrică continuă să fie o sursă de stres semnificativă pentru majoritatea românilor, iar valul de scumpiri pe care l-am tot detaliat în ultimele luni se pare că nu s-a încheiat, după cum se vede în piață.
Nu mai puțin de 462 de lei este la ora actuală prețul mediu pentru un megawatt oră (MWh) pe piața spot de la București. Cu acest număr a început luna august. Dacă valoarea cu pricina nu înseamnă nimic pentru tine, o poți pune în context comparativ cifrele de acum un an. Prețul mediu al pieței spot din Capitală este de două ori și jumătate peste prețul de acum un an. De asemenea, este cel mai mare preț lunar înregistrat vreodată în România.
Ce se întâmplă cu prețul la curent în România
Fără să mai șocheze pe nimeni, explozia prețurilor la energia electrică a continuat și în luna iulie, astfel că, după o lună iunie cu niveluri record de preț, a doua lună de vară a stabilit un nou maxim istoric. Ca referință, în iunie, prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare a fost de 378 de lei/MWh.
În iulie, media lunii a fost de 462 de lei, potrivit datelor operatorului pieței, centralizate de economica.net. În consecință, creșterea a fost cu 84 de lei peste iunie, iar în iunie creșterea fusese cu 89 de lei față de prețul din mai.
Deși aceste cifre nu se reflectă în timp real în valorile pe care le achită fiecare român pentru factura la energie electrică, acea transpunere este inevitabilă. De aceea, este foarte important de reținut că prețul din luna iulie, 462 de lei/MWh este cel mai mare preț lunar înregistrat vreodată, ca medie, pe piața pentru ziua următoare de la București, cel puțin din anul 2007 încoace, conform sursei citate.