06 feb. 2021 | 14:25

Vestea alarmantă pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Ce urmează să se întâmple la pompă

CHESTII
Vestea alarmantă pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Ce urmează să se întâmple la pompă

Urmează un weekend care n-aduce vești bune pentru șoferii din România. Totul se întâmplă la pompă, cu prețurile la benzină și motorină.

Prețul petrolului a început să-și revină și crește, ceea ce înseamnă că efectul se va vedea și-n România, la prețurile la benzină și motorină.  Prețurile petrolului au urcat la maximul ultimelor 12 luni. Se pare că cererea a revenit și, dacă există cerere, atunci și prețul crește.

Asta se va vedea și la pompă. Iată ce trebuie să știe șoferii.

Toți cei cu mașini pe benzină și motorină trebuie să știe asta acum

Vineri, 5 februarie, cotațiile petrolului au atins cel mai mare nivel din ultimul an, pe fondul scăderii stocurilor, al angajamentului OPEC+ de a susține prețurile, dar și al optimismului privind ridicarea graduală a restricțiilor.

Referința globală Brent a atins 59,67 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din februarie 2020. Prețul Brent se îndreaptă spre un avans săptămânal de 6%. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a urcat până la 56,95 de dolari, maximul din 22 ianuarie 2020.

„Condițiile rămân favorabile pentru piața petrolului”, spune Jeffrey Halley, analist Oanda, citat de Reuters. Vaccinarea a alimentat optimismul legat de ridicarea restricțiilor, care s-ar reflecta într-o cerere mai mare pentru combustibili.

Totodată, cotațiile petrolului sunt susținute și de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, care au menținut, al ședința de miercuri, politica privind tăierile producție. Tot miercuri, SUA a raportat scăderea stocurilor săptămânale de petrol la minimul din martie 2020. Potrivit datelor Kayrros, și stocurile de petrol din China au scăzut la cel mai redus nivel din ultimul an.

2020 a fost un an lovit de pandemie și unul în care prețul petrolului s-a prăbușit. Iată, însă, că 2021 începe cu un pic mai mult optimism și, pe cale de consecință, valoarea cotațiilor începe să crească. Ar fi de așteptat și ceva mutări din partea OPEC în următoarea perioadă, pe fondul acestui optimism.