05 aug. 2021 | 10:30

Veste proastă pentru datornici: riști să rămâi fără curent și gaz

ACTUALITATE
Veste proastă pentru datornici: riști să rămâi fără curent și gaz

După o perioadă în care românii au fost protejați de debranșări în cazul întârzierii plăților la utilități, autoritățile române s-au gândit că ne-am revenit financiar după pandemie, iar datoriile la energie electrică și gaz sunt prea mari pentru a mai fi ignorate.

România se află în continuare în stare de alertă, cu posibilitate de extindere, în contextul pandemiei de Covid-19. Când a început starea de alertă, în 2020, printr-o ordonanță de urgență, a fost interzisă deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie și gaze naturale. La ora actuală, însă, datoriile românilor se pare că sunt atât de mari, încât operatorii din industria de profil s-au plâns de situație și au cerut în mod explicit abrograrea.

În ședința de astăzi, 5 august, guvernul are pe ordinea de zi abrogarea prin ordonanță de urgență a prevederii legale introduse în 2020, prin care debranșarea de la utilități era imposibilă. Partea cea mai proastă a ecuației este că decizia autorităților vine într-o perioadă de creșteri galopante ale cotațiilor la energie și gaze pe piețele angro, iar acelea se resimt deja pe facturi.

Ți se taie energia electrică și gazele naturale, dacă ai datorii

„Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”, stipulează OUG nr. 70/2020, în vigoare din 15 mai 2020. Din păcate, exact acea ordonanță de urgență va fi abrogată astăzi.

Motivul pentru care acea ordonanță va fi amânată este simplu. Autoritățile insistă că, pe perioada de circa un an în care a fost aplicată, interdicția deconectării a generat dificultăți în relațiile comerciale din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, care afectează „în mod evident” activitățile tuturor participanților din piețele aferente acestui sector, respectiv ale furnizorilor, operatorilor de distribuție și de transport, precum și ale producătorilor de energie electrică și de gaze naturale, potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG de abrogare a interdicției de deconectare.

„Deși amânarea debranșărilor/deconectărilor prevăzută la art.72, alin.(1) din Ordonanța de Urgență nr. 70/2020 vizează expres doar operatorii de transport și operatorii de distribuție, impactul acestei reglementări se răsfrânge cu prioritate asupra furnizorilor de energie electrică și de gaze naturale, aceștia ajungând în imposibilitatea de a acționa pentru încasarea contravalorii energiei electrice sau a gazelor naturale furnizate.

În aceste condiții, din cauza lipsei lichidităților generată de neplată, furnizorii sunt obligați să transfere către distribuitori și transportatori contravaloarea tarifelor de transport și de distribuție la termenele scadente, indiferent de data încasării contravalorii facturilor emise către clienții finali. Neîncasarea sumelor aferente de la clienții finali s-a resimțit în cascadă asupra tuturor părților implicate pe lanțul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienții finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuție, operatorii de transport și producători.

Astfel, riscurile asociate imposibilității de deconectare/debranșare în caz de neplată, și consecințele suportării de către operatorii implicați în alimentare a costurilor asociate furnizării în ansamblu au un impact negativ la nivelul întregii economii naționale”, se atrage atenția în document.

Ca să înțelegi un pic mai bine gravitatea situației financiare care a dus la această decizie radicală, poți arunca o privire pe datele furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (AFEER) și Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România (ACUE). Astfel, numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 milioane lei la sfârșitul lunii mai 2021.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele