25 ian. 2021 | 15:55

Veste îngrozitoare pentru toți șoferii cu mașini pe benzină și motorină: cifrele spun totul, s-a aflat acum

CHESTII
Veste îngrozitoare pentru toți șoferii cu mașini pe benzină și motorină: cifrele spun totul, s-a aflat acum

Veste îngrozitoare pentru șoferii din România care conduc mașini clasice, cu motoare pe benzină sau motorină.

Prețul combustibilului revine, încet, dar sigur, la nivelurile de dinainte de pandemie, adică la nivelul de la începutul anului 2020. Benzina și motorina s-au scumpit în ultima perioadă și au sărit din nou de 5 lei pe litru.

Practic, sunt cam aceleași prețuri ca-n martie 2020, când a izbucnit pandemia.

Benzina și motorina s-au scumpit

Prețurile au început, din nou, să se ducă în sus, după o perioadă în care cererea a fost scăzută și, pe cale de consecință, prețurile au fost mici. Spre exemplu, în ultimele trei săptămâni din an, litrul de benzină s-a scumpit cu 22 de bani asta înseamnă că un plin de benzină costă acum cu 11 lei mai mult față de cât costa la începutul anului.

Și motorina s-a scumpit în aceeași perioadă cu 15 bani pe litru. Asta înseamnă că un plin de motorină costă acum cu 7,5 lei mai mult față de cât costa în urmă cu trei săptămâni.

În 2020, prețul la benzină și motorină a scăzut la un nivel similar celui din anii 2010. Între timp, pe fondul deschiderii unor granițe și revenirii la măsuri mai relaxate, prețurile încep să crească. Totuși, prețul de la pompă nu e direct corelat cu cererea de petrol.

La nivel global, cererea de petrol scade, iar producătorii încearcă să sprijine preţurile prin reducerea producţiei. Rusia şi Kazahstanul îşi vor majora producţia cu 75.000 de barili pe petrol pe zi în februarie şi 75.000 bpd în martie, conform negocierilor dintre Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,12 dolari luni, ajungând la închidere la valoarea de 54,98 dolari vinerea trecută. Trebuie menționat că e vorba și despre accizele percepute de stat.

De la 1 ianuarie, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri. Pentru motorină, acciza a crescut la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.