Veste bună pentru românii cu pensia ”greșită”: ce se întâmplă cu banii tăi, de drept

Veste bună pentru românii cu pensia ”greșită”: ce se întâmplă cu banii tăi, de drept

Un număr foarte mare de pensii din România sunt incredibil de mici. Mai mult decât atât, unele sunt calculate greșit din vina caselor de pensii. Din fericire, există o soluție pentru remedia astfel de situații.

Camera Deputaților a decis ca persoanele care au primit mai puțini bani la pensie din cauza caselor de pensii să-și poată recupera pierderea. Mecanismul nu este complet nou, dar până acum, eroarea era prescriptibilă. Cu alte cuvinte, aveai un timp limitat pentru a-ți recupera banii, iar dacă nu era atent, aceia ar fi putut să fie pierduți pentru totdeauna.

Propunerea legislativă adoptată în această săptămână în Camera Deputaților a fost respinsă la Senat, dar deputații au reprezentat forul decizional. Din acest moment, mai rămâne promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial. În urma schimbării, orice eroare realizată vreodată de casa de pensii devine imprescriptibilă.

În practică, legea pensiilor va primi un alineat în plus. “Prin excepţie (…), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.

Înainte acestei modificări, termenul general de prescripție era de 3 ani și, conform legii pensiilor, se aplica în două situații:

  • sumelor rezultate ca diferențe între sumele stabilite sau plătite și cele legal cuvenite, constatate ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie; dar și
  • sumelor rezultate, la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de Fisc, ca diferențe între venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute în vedere la calculul pensiei și cel ales de contribuabil în declarația individuală de asigurare, în cazul asiguraților care au depus declarația individuală de asigurare.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: