14 sept. 2021 | 16:35

Vedetele și politicienii fac ce vor pe Facebook: de ce nu-i sancționează platforma lui Zuckerberg

ACTUALITATE
Vedetele și politicienii fac ce vor pe Facebook: de ce nu-i sancționează platforma lui Zuckerberg

Facebook folosește de ani de zile un program VIP mai puțin cunoscut, care a permis utilizatorilor să încalce regulile rețelei de socializare. Se pare că regulile celei mai mari rețele de socializare nu sunt pentru toată lumea.

Potrivit unui nou raport din The Wall Street Journal, programul, numit „XCheck” sau „verificare încrucișată” a fost creat pentru a evita reacția publică ce apare atunci când Facebook a comis o greșeală care afectează contul unui utilizator VIP.

Pe Facebook, regulile nu sunt aceleași pentru toți utilizatorii

Programul acesta de verificare a însemnat că, dacă unul dintre aceste conturi a încălcat regulile, încălcarea a fost trimisă unei echipe speciale, astfel încât să poată fi revizuită de angajații Facebook, mai degrabă decât de moderatorii săi care, de obicei, examinează conținutul care încalcă regulile.

Facebook a dezvăluit anterior existența unui astfel de control. Dar raportul The Wall Street Journal a dezvăluit că „cea mai mare parte a conținutului semnalat de sistemul XCheck nu s-a confruntat cu nicio revizuire ulterioară”. Acest lucru a permis efectiv vedetelor, politicienilor și altor utilizatori de profil înalt să încalce regulile fără consecințe.

Într-un incident descris în raport, vedeta braziliană de fotbal Neymar a postat fotografii nud ale unei femei care îl acuzase de agresiune sexuală. O astfel de postare reprezintă o încălcare a regulilor Facebook în ceea ce privește nuditatea non-consensuală. Încălcarea regulilor este, de obicei, interzisă de pe platformă.

Însă sistemul de verificare încrucișată „a blocat moderatorii Facebook să elimine videoclipul”, iar postarea a fost vizualizată de aproape 60 de milioane de ori înainte de a fi, în cele din urmă, eliminată. Mai mult, postarea aceea nu a avut alte consecințe.

„Consiliul de supraveghere și-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență în procesele de moderare a conținutului Facebook”, a declarat Consiliul de supraveghere într-o postare publicată pe Twitter. „Consiliul a făcut în mod repetat recomandări ca Facebook să fie mult mai transparent în general, inclusiv în ceea ce privește gestionarea conturilor de profil înalt, asigurându-se, în același timp, că politicile sale tratează corect toți utilizatorii”.

Dezvăluirile ar putea determina noi investigații cu privire la politicile Facebook de moderare a conținutului.