Valuri de amenzi de la ANAF. Sute de mii de romani au fost sancționați de Fisc

Valuri de amenzi de la ANAF. Sute de mii de romani au fost sancționați de Fisc

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat sute de mii de amenzi contribuabililor români care nu și-au achitat la timp dările către stat. Este vorba despre contribuțiile aferente veniturilor extrasariale din 2018.

Aproape 222.000 de persoane fizice au primit amenzi pentru neachitarea la termen a dărilor stabilite prin declaraţia unică, pentru veniturile extrasalariale realizate în anul 2018. Acestea sunt datele furnizate de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare pentru economica.net.

Prin comparație, referindu-ne tot la anul 2018, 260.000 de contribuabili persoane fizice au plătit, la timp, dările către stat din veniturile extrasalariale obținute.

Cu Fiscul nu e de joacă

Din fericire, un an mai târziu, contribuabilii români s-au conformat. Astfel, numărul de amenzi dat de Agenția Națională de Administrare Fiscală a fost considerabil mai mic. Practic, potrivit datelor Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare, vorbim despre un număr de patru ori mai mic de amenzi date contribuabililor în 2019, față de 2018.

Astfel, pentru veniturile extrasalariale obținute de români în anul 2019, Fiscul a dat numai 50.000 de amenzi, semn că românii s-au grăbit să își completeze, depună și plătească contribuțiile aferente Declarației Unice, în termenul legal prevăzut de autorități.

Declarația Unică 2021 se depune la Fisc pentru:

-declararea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020;
-declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.

În cazul persoanelor fizice care obțin venituri din chirii, Declarația Unică se depune în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului, dacă semnarea survine pe parcursul anului în curs. La fel și în cazul persoanelor fizice care încep o nouă activitate pe parcursul anului fiscal respectiv.

Nu e nevoie să te deplasezi la una dintre unitățile teritoriale ale ANAF pentru a-ți depune Declarația Unică.

O poți face simplu, rapid, din confortul casei, prin Spațiul Privat Virtual al ANAF (SPV).

În cazul în care trimiți documentul către Fisc prin SPV, îți poți plăti contribuțiile sociale aferente prin IBAN-ul pus la dispoziție de instituție. IBAN-ul este aferent contului unității Trezoreriei statului pe raza căreia au domiciliul fiscal.

De asemenea, Declarația poate fi trimisă și prin intermediul serviciului Depunere declaratii, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: