Vaccinul de la AstraZeneca a divizat Europa: ce probleme au Franța, Germania și Belgia
Pe lângă gradul redus de eficiență comparativ cu Pfizer și Moderna, vaccinul de la AstraZeneca se pare că nu este recomandat vârstnicilor, cel puțin în câteva țări europene.
Era doar o chestiune de timp până când atitudinea unor țări legată de un vaccin să difere de cea a altor țări. Din păcate, astfel de tensiuni scad încredere populației în procesul de vaccinare și, mai mult decât atât, descurajează oamenii să se mai vaccineze, în contextul în care este imposibil să-ți alegi vaccinul pe care îl primești.
În cazul de față, este vorba de vaccinul AstraZeneca-Oxford, primul aprobat pentru distribuire în masă care nu utilizează tehnologia ARN-ului mesager, ci funcționează pe principiul vaccinurilor tradiționale, cu virus latent sau ”adormit”. Reticența unor autorități la acest vaccin vizează mai ales vârstnicii.
Franța, Belgia și Germania se află printre țările Uniunii Europene care recomandă ca vaccinul dezvoltat de Oxford să fie făcut doar persoanelor sub 65 de ani, iar președintele Franței Emmanuel Macron a fost citat vineri spunând că vaccinul pare să fie ”aproape ineficient” printre persoanele de peste 65 de ani.
De partea cealaltă a baricadei se află dezvoltatorii vaccinului și guvernul britanic, care atacă atitudinea țărilor importante din UE. Ministrul britanic al Sănătății a apărat miercuri strategia țării de vaccinare împotriva Covid, spunând că știința sprijină decizia de a imuniza toate grupele de vârstă cu vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, relatează Reuters.
”Viziunea mea este că ar trebui să ascultăm de cercetători”, a spus ministrul Sănătății Matt Hancock la BBC Radio, întrebat cum comentează declarația lui Macron. El a spus că ”știința cu privire la acest lucru a fost deja destul de clară”, iar un studiu publicat face ”absolut clar că vaccinul Oxford nu doar funcționează, dar funcționează bine”.
În final, este important de reținut că vaccinul Oxford are o eficacitate de 76% după administrarea primei doze, dar a doua doză ar trebui să fie administrată după trei luni. Doar așa, poate fi amplificat gradul de eficacitate, conform unui studiu recent publicat de Oxford.