Vaccinul care ne poate scăpa de pandemie: e ținut la frigider și bun de la prima doză. Când ajunge pe piață

Vaccinul care ne poate scăpa de pandemie: e ținut la frigider și bun de la prima doză. Când ajunge pe piață

În prezent, în România, sunt trei vaccinuri: Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Primele două trebuie transportate în anumite condiții și toate trei necesită două doze. Există și un al patrulea promițător.

Gigantul farmaceutic Johnson&Johnson lucrează la lansarea primului sau vaccin anti-Covid. Premisele sunt îmbucurătoare: serul nu are nevoie de rapel, aspect care poate contribui la îmbunătățirea desfășurării campaniilor globale de vaccinare. Mai are un avantaj major: poate fi depozitat în siguranță, la temperaturile unui frigider normal.

Massimo Scaccabarozzi, președinte și administrator delegat al Janssen Italia, care face parte din grupul Johnson&Johnson, și președinte al Farmindustria, a vorbit într-un interviu G4Media despre stadiul în care se află serul în acest moment, despre eficacitatea sa, dar și despre orizontul de timp în care va fi pus pe piață.

Astfel, conform lui Scaccabarozzi, serul a încheiat faza a treia a studiului și așteaptă autorizarea  EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) până în martie. El a fost testat  pe 43.783 de participanți din diferite grupe de vârstă și diferite latitudini, de la SUA la America Latină, la Africa de Sud, în perioada în care contaminarea era cea mai ridicată.

Vaccinul protejează împotriva mutațiilor suferite de SARS-CoV2

Totodată, mai spune Scaccabarozzi,  vaccinul a fost testat în Africa de Sud, într-un moment în care varianta era deja în circulație, iar eficacitatea medie la forme moderate până la grave se ridică la 66%. Concluzia este că serul și-a dovedit eficacitatea și asupra mutațiilor suferite de coronavirus, în diferite regiuni ale globului.

De asemenea, vaccinul și-a dovedit eficacitatea și asupra persoanelor care suferă de boli cronice. A fost testat în special pe bolnavii care aveau alte patologii (obezitate, diabet, tumori, HIV). Rezultat: o acoperire 100% împotriva riscului de spitalizare sau deces, 85% împotriva formelor grave de COVID-19.

În continuare, oficialul a subliniat că, pentru imunizare, oamenii vor primi o singură doză.

Un alt aspect îmbucurător transmis de acesta este că serul poate fi depozitat, în condiții de siguranță, la temperaturi specifice oricărui simplu frigider: “la 2 – 8 grade este stabil timp de trei luni, la -20 grade timp de doi ani”.

Când va fi pus serul pe piață?

Serul Johnson&Johnson ar urma să fie pus pe piață în martie, după ce obține toate avizele necesare de la instituțiile europene de acreditare. Oficialul a vorbit și despre acordul de livrare stabilit între companie și Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, există o preemțiune pentru 200 de milioane de doze, plus o opțiune pentru alte 200 de milioane.

Nu în ultimul rând, Scaccabarozzi a vorbit și de alte vaccinur, în special cel rusesc. “Dacă autoritățile le-ar aproba, aș fi fericit să am mai multe vaccinuri. Din fericire, în acest domeniu nu se merge pe simpatii, nici pe zvonuri”.

Etichete: