28 ian. 2021 | 07:30

Vaccinarea în România va fi altfel, de la 1 februarie: de ce trecem la Moderna de la Pfizer

ACTUALITATE
Vaccinarea în România va fi altfel, de la 1 februarie: de ce trecem la Moderna de la Pfizer

De la 1 februarie 2021, românii vor începe să fie vaccinați cu soluția de la Moderna. Schimbare va aduce probleme procesului de programare online, pentru că acest vaccin are rapelul la 28 de zile, comparativ cu cele 21 asociate soluției Pfizer.

La mijlocul acestei săptămâni, responsabilul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19 a venit cu un anunț care a supărat angajații din domeniile esențiale. Din cauza numărului redus de doze de vaccinare care se livrează în România de către Pfizer, toate programările au fost decalate cu 10 zile. Acum, aflăm că s-a renunțat complet la ideea imunizării lor cu vaccinul Pfizer. În schimb, de la 1 februarie 2021, se va face tranziția la Moderna.

Românii reprogramați pentru vaccinare, în contextul reducerii livrărilor de către compania Pfizer, vor fi vaccinați cu vaccinul Moderna, pentru care rapelul este la 28 de zile, și nu la 21 de zile, așa cum este în cazul vaccinului Pfizer, conform Comitetului de coordonare a vaccinării. Precizările vin în contextul în care mai mulți români au fost programați pentru rapel după o lună, deși termenul este de 21 de zile pentru vaccinul Pfizer, singurul folosit până acum în campania de vaccinare din România. De altfel, autoritățile au anunțat miercuri seară că, începând cu 1 februarie, în centrele de vaccinare din România va începe administrarea vaccinului Moderna.

„Vaccinarea celor reprogramați se va face cu Moderna, pentru care rapelul este la 28 de zile. Să reținem faptul ca luna Februarie are 28 de zile. Persoana programată inițial pentru administrarea primei doze la 28 Ianuarie va fi reprogramată pentru data de 8 Februarie, cu rapel in 8 Martie”, a transmis miercuri seară Comitetul de coordonare a vaccinării, răspunzând întrebărilor privind programarea unor persoane la rapel după o lună.

Tot de astăzi, 28 februarie, se implementează amânarea programărilor online cu 10 zile pentru personalul din domenii esențiale inclus în etapa a doua de vaccinare. Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie. Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.

În final, oficialii CNCAV au spus că s-au formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare în condiții optime, iar persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail, unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea „Programările mele”, direct în platformă.

Valeriu Gheorghiță a atras atenția asupra faptului că toate aceste probleme au fost cauzate de un deficit de 117.000 de doze de vaccin, deficit cauzat în urmă cu o săptămână de către decizia Pfizer/BioNTech de a livra cu 50% mai puțin doze către țara noastră.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele