28 iun. 2021 | 10:00

Vacantele post-pandemie, mai scumpe ca niciodată: pentru ieftin și bun, stai acasă

ACTUALITATE
Vacantele post-pandemie, mai scumpe ca niciodată: pentru ieftin și bun, stai acasă

În teorie, industria concediilor și vacanțelor ar fi trebuit să fie semnificativ mai accesibilă după pandemie, pentru că sunt mai puțin bani în piață, mai mulți șomeri și incertitudine financiară. Din păcate, s-a întâmplat exact opusul.

Nu contează dacă vrei să mergi în vacanță în Grecia, Turcia sau pe litoralul românesc. Te costă mai mult decât în anii trecuți. Este însă important de reținut că operatorii din această industrie sunt de părere că nu este mai scump în România decât în restul Europei, cum a afirmat acum câteva zile Claudiu Năsui.

Ca referință, ministrul Economiei și Turismului a spus de curând într-un interviu că prețurile de pe litoralul românesc sunt prea mari. ”Comparativ cu ce? Sunt piețe diferite. Vrem să vindem și Turcia, și Grecia, și România. Fiecare client își alege destinația în agenție după cum i se potrivește”, spune Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT pentru regiunea de sud-est. „Este prima dată, spre surprinderea noastră, a industriei, când vedem un ministru care în loc să laude, să susțină, să promoveze industria pe care o reprezintă, vine și ne critică”, a adăugat Bărhălescu.

Întrebat dacă în România sunt prețuri mai mari decât în Grecia sau Turcia, Bărhălescu a explicat într-o intevenție la Digi24 că nu putem facem această afirmație, dar, mai ales, nu putem face comparația din spate. Este ca și cum am asocia ”mere cu pere cu prune”.

„Dacă vorbim de litoralul românesc la 3 stele sau la 4 stele, avem zone și unele hoteluri care au prețuri mai mici decât în Grecia, Bulgaria sau Turcia, dar clienții vin pentru experiențe diferite (…) Trebuie să fim realiști, prețurile nu sunt mari pe litoralul românesc, ci sunt accesibile”, susține Cristian Bărhălescu.

O atitudine similară a avut-o și vicepreședintele ANAT. ”Aud povestea asta cu prețurile mai mari de 30 de ani. Și toată lumea zice: Domnule, am fost în Grecia cu 350 de euro, a fost fabulos. Dar uită să spună că a stat la studio, dar fără masă, fără nimic. Cu studio frumos, cu familia grecească care-ți dădea cafeluța, e adevărat. Nu! Suntem la fel, suntem cam pe acolo. Da, costă în iulie-august, că e cerere și e la 4 stele. Hai să ne uităm cât costă și în iunie la 3 stele. A, că sunt hoteluri în Mamaia în zona de cluburi care costă mult, e adevărat. Dar înseamnă că cineva plătește pentru ele. Dar nu trebuie să ieșim cu alea 3-4-5 foarte scumpe din zona de cluburi față de celelalte 97 la sută”, a insistat Alin Burcea.

Unde au mai crescut prețurile în vacanță

Un posibil argument pentru creșterea prețurilor are legătură cu implementarea măsurilor sanitare suplimentare și de siguranță aferente pandemiei.

„Și în Turcia, de exemplu, au crescut prețurile, cu 3-5-7 procente, nu foarte mult, dar peste tot tendința este în sus. În Turcia, nu mai poți să te servești la all inclusiv, te servesc ei; acolo unde te poți servi singur trebuie să-ți pui mănuși de plastic, îți dau ei mască, iar lucrurile astea costă. În Turcia, o dată la două săptămâni vine inspecția sanitară de la Ministerul Sănătății în toate hotelurile din Antalya și dacă nu ai carnețelul ștampilat că ești în regulă, nu mai poți funcționa, a doua zi te închizi singur. Iar astea, din păcate, costă”, a explicat Alin Burcea.

În Grecia, românii se pot aștepta chiar și la costuri cu 50% mai mari. ”Depinde foarte mult de unitatea de cazare, de facilitățile pe care le are, sunt acele hoteluri-butic unde prețurile au crescut și cu până la 50 la sută în unele situații sau business-urile de familie, pentru că nu au avut bani să se susțină până acum și au fost plătiți de guvernul elen și e normal ca acum, în sezon, în cele trei-patru luni, cât lucrează să încerce să scoată ce-au pierdut anul trecut și să încerce să facă și niște provizii pentru iarnă”, a explicat Ioana Selner, organizator de evenimente în Grecia.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele