Va fi lovită România de o nouă criză imobiliară, la fel ca în 2008?
Cu toții ne uităm înspăimântați către piața imobiliară, ale cărei prețuri parcă nu se mai opresc. Sună cunoscut acest episod. L-am mai văzut și în anii 2006-2007, înainte de izbucnirea marii crize economice. Să se repete oare scenariul și acum?
Un eveniment șocant, plecat din China, ridică mari temeri pentru piața imobiliară globală. Este vorba despre colosul mobiliar chinez Evergrande, care s-a prăbușit.
Evergrande a construit în China mii de locuințe, în speranța că oamenii se vor bate pe ele. Nu a fost deloc așa. Ansamblurile ridicate nu au prezentat interes pentru nimeni, sau mai bine zis, poate că au prezentat interes, dar din cauza prețurilor explozive, oamenii nu s-au îngrămădit să cumpere.
Din acest motiv, deși erau proaspăt construite, casele au făcut cunoștință cu buldozerele.
Afacerea s-a prăbușit și e văzută de marii economiști ai lumii ca fiind un semnal pentru întreaga piață imobiliară.
Potrivit experților de la Frames, fenomenul Evergrande riscă să afecteze întreaga economie mondială, miza financiară fiind una uriașă – de peste 1,2 trilioane de dolari!
,,Ceea ce se întâmplă în China reprezintă un motiv de reflecție, dincolo de efectele financiare pe care le vedem deja pe burse. Cât de solidă este piața imobiliară de la noi, cât de viabile sunt investițiile în acest domeniu și care sunt riscurile generate de conjunctura economică în care se află România’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.
Vine criza imobiliară și peste România?
Din nefericire, România s-ar putea afla în vizorul unei crize imobiliare de proporții. De ce? Pentru că la noi prețurile deja nu mai au nicio corelație, nici cu puterea de cumpărare a românilor, nici cu salariile, cu absolut nimic. Prețurile materialelor de construcție au explodat și ele.
În ultimul an, se consemnează scumpiri chiar și de 300% la unele dintre cele mai folosite materiale.
Situația a devenit critică și, cu toate acestea, oriunde ne uităm în jurul nostru, vedem cum se ridică blocuri peste blocuri. Nu cumva seamănă foarte mult acest scenariu ca acela din China? Vor putea românii să cumpere atât de multe locuințe, în condițiile în care traiul se scumpește de la o lună la alta?