Unul dintre producătorii auto foarte apreciați de români, vine cu vești proaste: criza cipurilor e de vină
Cehii de la Skoda sunt unii dintre cei mai iubiți și apreciați producători auto pentru piața de la noi din țară. Românii cu venituri medii sunt fideli cumpărători ai acestui mare producător auto, mulțumiți fiind de raportul calitate-preț al autoturismelor sale. Din nefericire, acesta vine cu vești foarte proaste.
Skoda a anunțat că producția auto va fi cu 250.000 de unități mai mică în acest an. Totul e pus pe seama crizei globale de cipuri.
Skoda și-a redeschis liniile de producție duminică, după ce fuseseră închise timp de două săptămâni, tot pe fondul penuriei de cipuri.
„Anul acesta, compania se aşteaptă să nu poată produce aproximativ 250.000 de vehicule până la finalul lui 2021, din cauza lipsei de componente. Deficitul a început să afecteze producţia în trimestrul trei”, se arată într-un comunicat al Skoda.
Îți amintesc faptul că, în primele nouă luni din acest an Skoda a livrat pe plan global 700.700 de vehicule, în scădere cu 2,9% faţă de perioada similară din 2020, în timp ce vânzările în afara Chinei au urcat cu 8,5%.
Skoda nu e singura companie care vine cu vești proaste în această perioadă
Din nefericire, producătorul ceh nu e singurul care anunță diminuarea capacității de producție în aceeași perioadă. Întreaga industrie auto e zguduită din temelii de penuria globală de cipuri.
Din nefericire, se pare că situația nu se va atenua până anul viitor și sunt așteptate perturbări ale lanțurilor de aprovizionare cu aceste componente, până după primul trimestru al anului viitor.
Unul dintre cei mai puternici producători auto din lume, Elon Musk, prin compania sa de vehicule electrice – Tesla – a făcut la finele lunii septembrie o predicție importantă cu privire la durata crizei globale de cipuri.
El se declara optimist și spera, la acea dată, că această criză se va sfârși în prima parte a anului 2022.
”Există o mulțime de fabrici de semiconductori care încep să fie construite. Cred că vor avea capacitatea de a livra anul viitor cipurile necesare”, a declarat miliardarul.
Penuria de semiconductori a fost generata de pandemia actuală de coronavirus. În primele etape ale pandemiei, au existat reduceri dramatice în producția de mașini și vehicule comerciale. Aceasta a fost urmată de o creștere a producției atunci când primul val de blocări a luat sfârșit.
Dar, în timp ce fabricile de mașini au încercat să-și mărească producția, au constatat că aprovizionarea disponibilă cu semiconductori fusese deja distrusă de alte industrii, în special sectorul electronicelor de consum, care se confrunta cu un boom al vânzărilor.