04 nov. 2021 | 11:55

Unul dintre miliardarii lumii își vede imperiul clătinându-se, chiar acum

ACTUALITATE
Unul dintre miliardarii lumii își vede imperiul clătinându-se, chiar acum

Warren Buffet, cel mai celebru investitor de pe Wall Street, care deține supremația în topul celor mai bogați pământeni, de ani de zile, traversează o perioadă dificilă. Imperiul său pierde din putere, chiar sub ochii lui.

Conglomeratul de business-uri al lui Warren Buffet, celebrul Berkshire Hathaway, tocmai a fost depășit de Nvidia. Aceasta a urcat pe locul al șaptelea, devansându-l pe puternicul miliardar.

Cifrele sunt impresionante

Cifrele financiare înregistrate săptămâna aceasta de Nvida sunt de-a dreptul impresionante și justifică pe deplin evoluția companiei în clasamentul celor mai puternice firme din lume.

Mai exact, acțiunile Nvida s-au apreciat cu 2,2% marți, până la 264,01 dolari. Ajunse la acest preț, acțiunile conferă acum companiei o capitalizare totală de aproximativ 658 miliarde de dolari.

În schimb, acțiunile conglomeratului condus de Warren Buffet au înregistrat și ele o evoluție, însă una mult mai modestă, incomparabilă cu performanțele Nvida. Acestea s-au apreciat cu doar 0,6%. Astfel, capitalizarea totală a acestui imperiu al lui Buffet a ajuns la 652,4 miliarde de dolari, fiind devansat de Nvida.

Nu este o surpriză pentru investitorii cu experiență de la bursă. Specialiștii suțin că devansarea imperiului lui Buffet era previzibilă și se putea anticipa încă de la începutul anului, atunci când Nvida a pornit pe un trend ascendent puternic.

În ultimul an, Nvida și-a dublat valoarea companiei, reușind această performanță istorică, în premieră, datorită contextului global extrem de favorabil pentru ea. Totul e pus de experți pe seama crizei globale de cipuri. În această perioadă, toți marii producători au înregistrat creșteri importante ale cifrelor de afaceri, deoarece cererea este mai mare decât oferta și nu fac față solicitărilor atât de numeroase.

Mai mult decât atât, în ultimul deceniu, capitalizarea totală a companiei Nvidia a crescut cu aproape 7.500%, conform datelor transmise de MarketWatch. De asemena, important de menționat este nu doar faptul că Nvida a depășit conglomeratul puternicului Warren Buffet, ci și faptul că valoarea de piață a Nvidia depășește capitalizarea combinată a rivalilor Intel și Broadcom.