Unde se câștigă cel mai bine în România? Clasamentul de care trebuie să afle angajații
Distribuția veniturilor angajaților români nu este uniformă la nivelul țării, fiind județe în care salariile sunt mult mai mari decât în alte regiuni ale țării. Dacă îți cauți un serviciu într-un anumit domeniu, poți avea surpriza să constați că, pentru aceleași atribuții și timp de lucru, vei fi plătit mai bine, sau mai slab, în funcție de regiunea țării în care profesezi.
Pe 23 februarie, numărul contractelor de muncă înregistrate cu un salariu lunar brut de 10.000 de lei sau mai mult a ajuns la 236.787, conform unei analize ZF.
Doar 4% dintre români câștigă peste 10.000 de lei brut pe lună
Raportându-ne la numărul total de contracte de muncă înregistrate în REVISAL, constatăm că doar 4,2% dintre contractele de muncă din România au salarii brute de 10.000 de lei sau peste.
Un salariu brut de 10.000 de lei reprezintă 5.800 de lei net, adică acești bani le rămân „în mână” angajaților români.
Aproape jumătate dintre angajații din România câștigă minim pe economie
Prin comparație, dacă doar 4,2 dintre angajați se pot mândri cu aproape 6.000 de lei net, aproape 50% dintre angajații din România câștigă salariul minim pe economie.
„Ştim că în România, aproximativ 2,5 milioane de salariaţi primesc salariul minim pe economie, preponderent în mediul privat (foarte puţini dintre salariaţii din sectorul public au o astfel de remuneraţie).
Ca atare, salariul mediu brut din România este puternic influenţat de această pondere, fiind de circa 5.429 lei în 2020. Când discutăm despre salarii de peste 10.000 lei brut vorbim deci despre 4% cel mai bine plătiţi salariaţi din România.
În sine, nu este o sumă mare, înseamnă abia 1.200 euro net lunar şi nu degeaba România este încă o ţară cu venituri printre cele mai mici din Europa“, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.
Cele mai mari salarii – clasament pe județe
Cele mai numeroase salarii de aproape 6.000 de lei net pe luna, adică acei 10.000 de lei brut despre care am discutat anterior, sunt plătite în Capitală, Cluj, Timiș Ilfov și Iași.
În București, spre exemplu, sunt înregistrate 127.232 de contracte înregistrate cu salarii brute de 10.000 de lei sau mai mari.
Cele mai puține salarii mari
La polul opus avem județele cu cei mai puțini angajați care beneficiază de salarii mari.
Aici regăsim angajații din Mehedinți, Caraș-Severin, Ialomița, Vrancea și Tulcea.
Prin comparație, la Mehedinți avem 460 de contracte de muncă înregistrate cu salarii brute de 10.000 de lei sau mai mari, în timp ce la Tulcea sunt doar 514 astfel de contracte.
În acest moment, in țara noastră sunt înregistrate în REVISAL aproximativ 5,5 milioane de contracte de muncă.