Unde mergi în vacanță: noile țări din Europa care vor să renunțe la purtarea obligatorie a măștilor în public
Purtarea măștilor de protecție în public continuă să fie un subiect sensibil pentru foarte mulți oamenii, iar dacă ai o problemă cu acest aspect, ar fi bine să știi care este situația la nivelul mai multor țări europene.
Franța și Spania, unele dintre cele mai mari țări din Europa au început și ele să cocheteze cu relaxarea restricțiilor, după ce a scăzut într-un ritm destul de accelerat cazurile depistate de Covid. În acest context, au un plan când vine vorba de eliminarea necesității purtării măștilor de protecție la exterior. Autoritățile sunt de părere că această veste bună se datorează în principal purtării măștilor de protecție la exterior.
În Franța, oamenii nu vor mai fi nevoiți să poarte mască afară începând de astăzi, 17 iunie, deși va fi în continuare obligatorie în mijloacele de transport în comun, stadioane și alte locuri aglomerate, la fel ca în România de altfel. Carantina de noapte va lua și ea sfârșit duminică.
Pe marginea acestui subiect, premierul Franței a spus că situația sanitară în Franța arată o ”evoluție pozitivă” și numărul cazurilor la 100.000 de oameni a scăzut la 40.000, cea mai mică rată de vara trecută. Numărul pacienților la terapie intensivă a scăzut de asemenea sub 2.000 de la 6.000 în aprilie. El atribuie această scădere a cazurilor succesului campaniei de vaccinare din Franța. Ca referință, peste 30,3 milioane de oameni, aproximativ 58% din populația adultă a Franței, a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, în timp ce peste 15,6 milioane (23%), ambele doze.
În Spania, din păcate, realitatea actuală va mai dura însă câteva săptămâni. Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a spus miercuri că oamenii vor înceta să mai poarte măști în aer liber, dar nu a dat nicio dată fermă cu privire la ridicarea acestei restricții. ”În curând vom putea să încetăm să mai purtăm măști pe stradă”, a spus Sanchez, explicând că abandonarea măștilor este legată de progresul campaniei de vaccinare.
În această țară, măștile sunt obligatorii pe străzile și în spațiile publice din mai 2020, deși copiii sub șase ani fac obiectul unei excepții, precum și oamenii care fac sport și cei care au probleme de sănătate pentru care purtarea lor le-ar putea pune viața în pericol.”În câteva săptămâni, 50% din populație va fi primit cel puțin o doză”, a spus el, adăugând că Spania este pe cale să atingă ținta de vaccinare a 70% din populația sa de 47 de milioane de locuitori până la finalul verii.