27 sept. 2021 | 11:58

Unde lucrează românii care au cele mai mari salarii din țară: ai fi surprins să vezi câți bani primesc

ACTUALITATE
Unde lucrează românii care au cele mai mari salarii din țară: ai fi surprins să vezi câți bani primesc

Nu e nevoie să pleci din țară pentru a te bucura de salarii generoase. În România există domenii de activitate extrem de bine plătite și care beneficiază de diverse privilegii fiscale de la stat. Angajații acestor domenii pot câștiga chiar și cu peste 90% mai mulți bani decât media pe întreaga țară.

De exemplu, salariile în IT au fost cu 92,4% peste media pe economie, în 2020. Nu la fel de norocoși sunt, însă, angajații din industria ospitalității.

După cum știm, aici se oferă printre cele mai mici salarii dintre toate domeniile de activitate.

Conform statisticii oficiale, în 2020, în hoteluri și restaurante câștigurile au fost cu 45% sub medie.

Ce salarii au românii, de fapt

Datele prezentate au fost transmise de Institutul Național de Statistică și reprezintă o evidență clară asupra nivelului de salarizare din țara noastră.

„Cele mai mari câștiguri salariale medii nete lunare realizate în anul 2020, superioare mediei pe economie, s-au înregistrat în următoarele activități economice: informații și comunicații (+92,4%), intermedieri financiare și asigurări (+65,2%), administrație publică (+62,0%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+50,2%), industria extractivă (+41,5%), activități profesionale, științifice și tehnice (+28,8%), sănătate și asistență socială (+24,4%), respectiv învățământ (+11,1%)”, se arată într-un comunicat al Institutului național de Statistică.

De asemenea, ne mai arată Institutul Național de Statistică, câștigurile salariale medii nete lunare, aproape de media națională sunt în hoteluri și restaurante (-45,2%), alte activități de servicii (-37,1%), agricultură, silvicultură și pescuit (-25%), activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-23,6%), tranzacții imobiliare (-21,5%), comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (-18,9%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (-17,7%), activități de spectacole, culturale și recreative (-15,4%), industria prelucrătoare (-14,3%), transport și depozitare (-9,6%), respectiv construcții.

Totodată, câștigul salarial mediu brut lunar înregistrat la nivelul economiei naționale anul trecut a fost 5213 lei, cu 7,4% mai mare față de anul precedent, iar câștigul salarial mediu net lunar a fost 3217 lei, în creștere cu 7,7% (+231 lei) comparativ cu anul precedent.