Unde îți încarci mașina electrică în România: câte stații ar exista pe teritoriul țării

Unde îți încarci mașina electrică în România: câte stații ar exista pe teritoriul țării

Pe piață au început să apară tot mai multe modele de mașini electrice și multe dintre ele sunt accesibile. O problemă o reprezintă, însă, infrastructura.

Pentru a fi convins să-ți iei o mașină electrică, e nevoie să știi că o poți încărca oriunde și oricând. Numai că stațiile de încărcare, infrastructura necesară pentru alimentarea cu energie a unor astfel de modele nu sunt atât de răspândite precum ai crede.

Cei de la LEKTRI.CO, companie din domeniul mobilității electrice din România, susțin că există aproape 800 de locații publice pentru încărcarea autovehiculelor electrice.

Unde-ți încarci mașina electrică

Analiza arată că piața locală numără 782 de locații publice de încărcare pentru vehicule electrice, cele mai multe aflându-se în zone cu putere economică ridicată, precum București-Ilfov și județele Timiș și Cluj.

În ceea ce privește creșterea numărului de stații per regiuni, Muntenia se remarcă în aprilie 2021 cu un avans de 90 de locații față de august anul precedent. Potrivit datelor analizate, în intervalul august 2020 – aprilie 2021, numărul de locații publice de încărcare pentru vehicule electrice la nivel național a crescut cu 44%, de la 542, la 782.

Topul este dominat de Capitală, în care se regăsesc 158 de locații, urmată de Timiș, cu 53 de locații, Ilfov (42), Cluj (41) și Constanța (40). Cele mai puține locații de încărcare a vehiculelor electrice sunt în Sălaj (o locație), Ialomița (două), Giurgiu (trei), Brăila (trei) și Teleorman (patru).

„Cifrele prezentate reflectă, de altfel, o evoluție direct proporțională cu efervescența economică a centrelor urbane menționate, ceea ce este și normal. Pentru a veni în întâmpinarea cererii crescute din anumite orașe, noi am demarat deja procesul de suplimentare a stațiilor electrice. Astfel, în prezent avem deja 3 hub-uri de încărcare în Timișoara, Pitești și Cluj și vom menține ritmul de implementare a noilor stații în funcție de evoluția cererii”, a declarat Claudiu Suma, CEO LEKTRI.CO.

Infrastructură în continuă dezvoltare

Raportat la creșterea per regiuni, cele mai mari cifre s-au înregistrat în Muntenia, unde în opt luni s-au adăugat peste 90 de noi locații, urmată de Transilvania, cu 60 de locații, respectiv Banat și Dobrogea, cu câte 20 de noi locații.

Cea mai mică creștere a fost în Maramureș, cu doar trei noi locații de încărcare. În intervalul menționat s-au remarcat câteva județe care au avut o creștere de peste 10 locații: Cluj, Constanța, Brașov, Ilfov, București și Timiș. Deși în Capitală se regăsesc cele mai multe stații, creșterea înregistrată a fost de doar 16%.

Cele mai multe locații de încărcare a vehiculelor electrice cu acces liber aparțin de supermarketuri (143), retaileri (125) sau sunt locații publice (101), însă pot fi găsite și în spațiile hotelurilor (97), companiilor private (81), benzinăriilor (73), restaurantelor (25), service-urilor auto (7) sau în spații personale ale conducătorilor auto (19).

Preponderent, s-a observat o evoluție a numărului de locații de încărcare EV în zona montană, dar și aproape de mare. Astfel, la pensiunile sau hotelurile din județul Brașov se pot regăsi cele mai multe locații care dețin stații de încărcare (16), urmate de cele din Constanța (10), București (7), Prahova (6) și Cluj (6).

Citește și: