22 oct. 2021 | 09:00

Unde dai și unde crapă, cu reducerile la facturile de energie electrică: compensările ar putea duce la scumpiri

ACTUALITATE
Unde dai și unde crapă, cu reducerile la facturile de energie electrică: compensările ar putea duce la scumpiri

Într-o perioadă în care autoritățile române au venit cu promisiuni importante legate de compensarea facturilor la energie, furnizorii lansează o serie de avertismente și explică motivele pentru care mecanismele statului ar putea duce la scumpiri.

OUG 118/2021 este numele ordonanței prin care Guvernul speră să ajute populația să facă față cu un pic mai mare ușurință scumpirilor la energie din perioada imediat următoare. Documentul a trecut de votul senatului și, la această oră, se află în dezbatere la Camera Deputaților. Din păcate, în loc să ne ajute, s-ar putea să ne facă mai mult rău, iar explicația este simplă. Totul pleacă de la încrederea în autoritățile române și de la faptul că sunt șanse mari să nu achite acele compensări furnizorilor de energie.

Facturile mai mici vor fi facturi mai mari, de fapt

Asociația Furnizorilor de Energie din România trage un semnal de alarmă în ceea ce privește potențialele consecințe ale OUG 118/2021. În opinia lor, în cel mai optimist caz, vor duce la creșteri de prețuri suferite de populație. În cel mai pesimist caz, s-ar putea să ne confruntăm cu o lipsă de energie, dacă furnizorii ajung în insolvență sau faliment pentru că vor exista întârzieri masive în recuperarea banilor de la stat.

Ca o posibilă soluție, oficialii AFEER speră să participe la dezbaterile din Camera Deputaților, alături de reprezentanții celorlalți actori din sectorul energetic, pe marginea OUG 118/2021. Ca referință, de la 1 noiembrie 2021, se dorește implementarea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece din 2021 – 2021. Momentan, însă, particularitățile sistemului respectiv nu au fost însă bătute în cuie.

”Este necesară o consultare cât mai largă a specialiştilor din domeniul energetic, înainte de a lua decizii ce influenţează activitatea în sector”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER. ”De aceea am cerut să fim consultaţi şi să participăm la dezbaterile privind OUG 118/2021 din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pentru a preîntâmpina aspectele neclare sau discutabile din acest act normativ”, a adăugat Urluescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele