Un studiu arăta că fumatul poate ajuta la prevenirea infecției cu COVID-19. De ce a fost retras
Un studiu controversat publicat anul trecut în European Respiratory Journal susținea că „fumatul nu a fost asociat cu boala” la pacienții cu COVID-19.
A fost o concluzie extrem de neobișnuită, deoarece COVID-19 atacă în primul rând plămânii și – așa cum a subliniat Organizația Mondială a Sănătății – fumatul afectează funcția pulmonară, crescând riscul de infecții respiratorii, inclusiv cu coronavirusurile.
Dar peste jumătate de an mai târziu, studiul a fost retras, așa cum relatează The Guardian. Raționamentul: unii dintre autori aveau legături financiare cu industria tutunului.
O declarație emisă de European Respiratory Journal a arătat că „s-a adus la cunoștința editorilor că doi dintre autori nu au reușit să dezvăluie potențialele conflicte de interese în momentul depunerii manuscrisului”. Din echipa internațională care a scris lucrarea se numără mai mulți cercetători care au legături directe cu industria tutunului.
COVID-19 vs. industria tutunului
„Adică, unul dintre autori (José M. Mier) la acea vreme avea un rol actual și continuu în furnizarea de consultanță industriei tutunului în ceea ce privește reducerea daunelor cauzate de tutun”, se arată în declarație, „și un altul (Konstantinos Poulas) la acea vreme a fost investigator principal pentru ONG-ul grecesc NOSMOKE, n centru de știință și inovare care a primit finanțare de la Fundația pentru o Lume Fără Fum (o organizație finanțată de industria tutunului)”.
NOSMOKE promovează cercetarea pro țigări electronice din industria tutunului, așa cum subliniază The Guardian.
Cu toate acestea, The Respiratory Journal a scris în notificarea de retragere că „editorii au considerat că decizia a fost justificată pe baza naturii relației nedezvăluite, în contextul subiectului sensibil prezentat și pe necesitatea de a alinia conținutul publicat al jurnalului la statutul societății editoriale”.
Un autor principal, Konstantinos Farsalinos, a declarat pentru Retraction Watch că a considerat retragerea „nedreaptă și neîntemeiată”, după ce a propus „arătarea publică a întregului set de date” pentru a fi verificat independent, dar ar fi fost respins de editori.
Fumatul nu te protejează de virus
Nu este singura lucrare de acest gen. De fapt, o lucrare din aprilie 2020 a concluzionat, de asemenea, că tutunul poate ajuta la prevenirea fumătorilor de a lua COVID-19.
Cercetătorii au descoperit că o proporție mult mai mică de fumători, în comparație cu numărul mediu de fumători din Franța, au prezentat simptome grave ale COVID-19. Un neurobiolog a declarat atunci pentru The Guardian că nicotina poate opri intrarea coronavirusului în celule.
Dar dovezile fumatului care protejează efectiv oamenii de infecții sunt cel puțin bizare, potrivit experților. „De acum, datele care susțin afirmațiile paradoxale ale fumătorilor sunt limitate și discutabile”, arată o recenzie în revista BMJ Evidence-Based Medicine.
„În contextul fumatului și al COVID-19, colectarea deficitară a datelor poate duce la mai multe concluzii eronate”, se arată în revista.
Descoperirile evidențiază cât de dificil poate fi să înțelegi fluxul de date despre COVID. Dar fără a dezvălui un conflict de interese – în special atunci când există legături nedivulgate cu industria tutunului în timpul unei pandemii care implică o boală respiratorie – este crucial să ne asigurăm că datele nu sunt scoase din context.