Un secol de România, în 25 de imagini

Astăzi vei afla cum a arătat România în ultimul secol, într-o serie de imagini istorice. Pozele sunt culese de către economistul Edgar Szocs, un preot și un software developer, toți având în comun pasiunea pentru cadre din secolul 20 al României. El a fondat arhiva împreună cu cei doi. Site-ul web Azopan și pagina Facebook au intrat online la începutul lui 2019.

100 de ani din România în 25 de imagini

Arhiva acoperă un secol de istorie, din 1900 până în 2000. Proiectul a început cu un buget de „zero”. Arhiva funcționează încă fără finanțare datorită conexiunilor personale. Un alt prieten din copilărie care conduce o companie web găzduiește gratuit baza de date. O serie de 25 de bucăți au fost date publicității și înfățișează viața de zi cu zi, cu simplitatea ei frumoasă:

1. Un băiețel este surprins dormind pe bordul unui autobuz, în timpul unei curse de prin Județul Mureș.

2. Jeno Cholnoky, celebrul om de știință etnic maghiar, a fost fotografiat în 1910 la Cluj-Napoca, care făcea parte din Regatul Ungariei atunci.

3. Doi ciobani în Munții Făgăraș, în anul 1963. Acestea sunt câteva dintre cele aproape 13.000 de fotografii analogice care alcătuiesc arhiva foto Azopan a României.

4. Un pădurar înalt  se oprește pentru o fotografie cu tovarășa sa, pe un drum lângă Lacu Roșu în 1940.

5. Un autobuz timpuriu cu două etaje răsună prin Arad, în 1915. Unele fotografii din arhivă, inclusiv aceasta, au fost filmate în regiuni din România care făceau parte din Regatul Ungariei înainte de 1918.

6. Localnici și un pod de cale ferată peste râul Trotus în 1908.

7. O carte poștală a unui soldat etnic maghiar care-și lua rămas bun de la iubita sa din Transilvania, în 1917. Textul spune: „Patria sună. Trebuie să ne despărțim acum. Dumnezeu să fie cu tine, dragul meu. Vom fi din nou împreună după marele război!”

8. O fotografie a familiei Kron în 1927. Este dintr-o colecție de imagini cumpărate de la o piață, de tatăl lui Szocs. A fost publicată pe paginile de socializare ale Azopan, fără nicio informație despre anul în care a fost realizată. În scurt timp, oamenii au început să comenteze imaginea și întreaga poveste a familiei – inclusiv sinuciderea ulterioară a fetei din extrema stângă și eventuala carieră a băiețelului ca păpușar – a fost dezvăluită.

9. Sportiv și alpinist Karoly Both încercând să meargă pe râul Mureș în 1935.

10. O coloană de soldați unguri mărșăluiește în apropierea satului transilvănean Teaca în 1940. Ungaria a reluat pe scurt regiunea Transilvaniei din România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce a pierdut-o în urma Primului Război Mondial.

11. O femeie îi sărută mâna Magdolnei Purgly, soția regentului ungar Miklos Horthy, în timp ce cuplul vizitează Transilvania recent recucerită.

12. Bărbații urcă un vârf ascuțit în munții Hășmașul Mare în 1951.

13. Un ansamblu de dans afișează estetica sumbră a comunismului în timpul unui spectacol din 1959.

14. Două tinere în Busteni în anii 1960. Azopan mai are în prezent zeci de mii de imagini în colecția sa, dar încă nepublicate din cauza lipsei de timp a arhiviștilor.

15. Familia Szabo cu un ursuleț la Miercurea Ciuc, în 1962.

16. Un cartier al orașului Galați, partea de est, în 1968.

17. O petrecere de nuntă la un restaurant care a organizat și spectacole culturale, pentru turiști occidentali în majoritate, în Eforie 1974.

18. Doi soldați români pozează cu cuțitele baionete la Târgu-Mureș, în 1975.

19. Un urs și câțiva turiști pe drumul Transfăgărășan în 1982. Un comentator de pe pagina de Facebook a arhivei a menționat că ursul era cunoscut ca un celebru „cerșetor” în pasul montan.

20. Femeile din satul Ocna de Jos pregătesc un manechin dotat cu organe genitale din vegetale, pentru un carnaval tradițional în 1983. Manechinul, cunoscut sub numele de „beatul satului”, este defilat prin Miercurea Cenușii pentru a marca sfârșitul Postului Mare, înainte de a fi ars.

21. Un centru cultural degradat din anul 1987. Sub conducerea dictatorului socialist Nicolae Ceaușescu, românii obișnuiți îndurau condiții mizerabile până în anii 1990.

22. Un indicator pe marginea drumului fotografiat în 1988 de un preot olandez, în centrul Transilvaniei. Pe el scrie: „Ceaușescu – Eroism, România – Comunism”. O astfel de propagandă rutieră era banală în timpul epocii totalitare a României. A început cu un accent pe obiectivul comunismului. Dar la sfârșitul anilor 1970 și 80, propaganda românească a glorificat din ce în ce mai mult pe dictatorul guvernant Nicolae Ceaușescu și pe soția sa, Elena.

23. Un om poartă un portret parțial ars al lui Ceaușescu la Târgu Mureș, 22 decembrie 1989, în timpul revoluției care l-a răsturnat pe domnitorul disprețuit al țării.

24. Românii proaspăt liberi se bucură de o băutură în Băile Seiche în 1990.

25. Frații Tóth, de 10 ori campioni naționali la categoria motocicletă cu ataș, la o competiție din Reșița, în 1987.

Citește și:
Etichete: