01 apr. 2021 | 10:08

Un nou tratament ar putea să-ți crească dinții la loc. Cum funcționează

ACTUALITATE
Un nou tratament ar putea să-ți crească dinții la loc. Cum funcționează

Un nou tratament experimental ar putea oferi într-o bună zi oamenilor o modalitate de a-și crește dinții lipsă, dacă cercetările timpurii asupra animalelor de laborator se mențin.

Oamenii de știință de la Universitatea Kyoto din Japonia și Universitatea din Fukui au dezvoltat un tratament cu anticorpi monoclonali care pare să determine corpul să crească dinți noi, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Science Advances. Dacă experimentele viitoare continuă să funcționeze, în cele din urmă ne-ar putea oferi o modalitate de a crește la loc dinții pierduți la maturitate sau cei care lipseau din copilărie din cauza condițiilor congenitale.

Dinții dihorilor sunt asemănători cu cei ai oamenilor, deci s-ar putea să funcționeze și la noi

Este o provocare dificilă. Genele care influențează creșterea dinților au un impact de anvergură asupra dezvoltării, iar unele dintre primele iterații ale tratamentului au cauzat, de fapt, mai multe defecte congenitale la șoarecii de laborator înainte ca echipa de cercetare să fi eliminat toate erorile, potrivit studiului.

Dar, în cele din urmă, echipa a descoperit că blocarea unei gene numită USAG-1 a dus la creșterea activității proteinei morfogene osoase (BMP), o moleculă care determină câți dinți vor crește și le-a permis șoarecilor adulți să-și recupereze dinții care le lipseau.

Experimentul a funcționat și pe dihori. Cercetătorii spun că este mai important acest experiment pe dihori, deoarece dinții lor sunt mult mai asemănători cu cei ai oamenilor decât dinții șoarecilor.

„Dihorii sunt animale difiodontale cu modele dentare similare cu cele ale oamenilor”, a declarat cercetătorul de la Kyoto și autorul principal al studiului Katsu Takahashi într-un comunicat de presă. „Următorul nostru plan este să testăm anticorpii pe alte animale, precum porci și câini”.

Există încă un drum lung de parcurs înainte de a ajunge la studiile la om, dar succesul continuu în aceste studii viitoare ar fi un semn promițător pentru viitorul unui tratament clinic care ne permite să ne recuperăm în mod natural dinții lipsă.