10 mai 2021 | 10:30

Un nou dezastru nuclear s-ar putea produce la centrala de la Cernobîl. Cum încearcă autoritățile să-l prevină

ACTUALITATE
Un nou dezastru nuclear s-ar putea produce la centrala de la Cernobîl. Cum încearcă autoritățile să-l prevină

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost distrusă în urmă cu zeci de ani într-un oribil accident radioactiv. Dar se pare că reacțiile nucleare încă mai mocnesc în interior, chiar și acum.

Bucăți de combustibil de uraniu îngropate sub epava centralei au început să se aprindă în noi reacții de fisiune nucleară, relatează Science Magazine. În fața unui potențial dezastru care s-ar repeta, experții se luptă acum să-și dea seama dacă „focul” radioactiv va dispărea singur sau dacă cineva trebuie să intre și să îl oprească.

„Este ca jarul într-o groapă pentru grătar”, a declarat pentru Science, chimistul nuclear al Universității din Sheffield, Neil Hyatt.

Cum poate fi prevenit un nou dezastru la Cernobîl

Institutul pentru Problemele de Siguranță ale Centralelor Nucleare (ISPNPP), o organizație de securitate nucleară din Kiev, Ucraina, a constatat că puterea reacțiilor nucleare pare să fie în creștere. Dar această creștere se întâmplă încet, așa că oficialii ar trebui să aibă câțiva ani la dispoziție pentru a stabili mai întâi dacă s-ar putea întâmpla un nou accident și apoi să găsească cel mai bun mod de a-l preveni.

„Există multe incertitudini”, a declarat pentru Science, oficialul ISPNPP, Maxim Saveliev. „Dar nu putem exclude posibilitatea unui  nou incident”.

Astfel, orice fel de acțiune pe care ISPNPP și alți oficiali ajung să o ia la Cernobîl ar putea chiar ajuta autoritățile japoneze să gestioneze centrala nucleară Fukushima Daiichi, care a suferit, de asemenea, un accident uriaș în 2011, notează Science.

Dar, înainte de a putea stopa un potențial dezastru, trebuie să ajungă la uraniul activ. Faptul că este îngropat sub beton, împreună cu niveluri periculoase de radioactivitate, va face deosebit de dificilă abordarea acestei probleme periculoase.

În cei 35 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, zona Pripiat, Ucraina, a fost preluată de plante, copaci și animale sălbatice cu anumite deformări fizice. Abandonat la câteva ore după explozia reactorului nuclear sovietic în 1986, orașul care găzduia cândva lucrătorii centralei nucleare și familiile lor există de atunci ca un oraș fantomă.

Dar acum bulevardul său central a fost curățat de copaci și arbuști și chiar reconectat la rețeaua electrică. În 2020, foștii locuitori ai acestui oraș odinioară înfloritor l-au vizitat pentru prima dată, pentru a marca cinci decenii de la înființarea sa în Uniunea Sovietică de atunci.