09 feb. 2021 | 10:30

Un hacker era să otrăvească un oraș întreg: ce putea modifica la rețeaua de apă, din câteva clickuri

ACTUALITATE
Un hacker era să otrăvească un oraș întreg: ce putea modifica la rețeaua de apă, din câteva clickuri

Spre deosebire de România, unde angajații de la Apele Române nu știu cum se măsoară un debit sau care este malul stâng al unui râu, un angajat priceput a salvat un oraș întreg de la otrăvirea de către un hacker.

În contextul în care tot mai multe elemente de infrastructură ale unui oraș ajung online, acestea devin vulnerabile în fața hackerilor rău intenționați. Tocmai din acest motiv, a fost posibil ca un hacker să crească de la distanță nivelul de sodă caustică din apa potabilă a unui întreg oraș din Florida, SUA.

Din câte se pare, hackerul a reușit să acceseze panoul de control al sistemului de tratament al apei de la o stație de epurare din Oldsmar, Floria. Oficialii Comitatului Pinellas au spus că un hacker neidentificat a schimbat o setare care ar fi crescut cantitatea de hidroxid de sodiu din apă. Din fericire, un operator a văzut schimbarea, pentru că știa care sunt parametrii normali pentru sodă caustică și a inversat imediat comanda. În același timp, însă, a semnalat că tentativa a fost una gravă, în contextul în care soda caustică poate fi letală dacă este ingerată în cantități mari.

”Hackerul a schimbat hidroxidul de sodiu de la aproximativ o sută de părți pe milion la 11.100 de părți pe milion „, a spus șeriful Bob Gualtieri. În mod previzibil, o anchetă a fost deschisă în acest caz sub conducerea celor de la FBI, conform datelor obținute până la această oră de către Reuters.

Tentativa reușită de hacking s-a produs vineri după masă. Un angajat care se afla la panoul de control a văzut cum cursorul începe să fie controlat de la distanță. A urmat accesarea parametrilor chimici pentru apa curentă și introducerea unor valori extraordinare pentru soda caustică folosită în procesul de filtrare a apei, de la 100 de părți per milion, la 11.100 de părți per milion, o valoare fatală.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele