Uită de Bitcoin sau acțiunile Apple, Tesla și Microsoft: nici măcar imobiliarele nu au fost atât de profitabile în 2021
Dacă ai urmărit progresul pieței de criptomonede din 2021 sau explozia prețurilor de pe zona de imobiliare, știi că au generat sume fabuloase pentru unii investitori. Cu toate acestea, a existat ceva și mai profitabil în anul care se încheie peste câteva zile.
În 2021, cele mai profitabile investiții au fost în sticle de șampanie. Acestea au reprezentat sursa unor câștiguri fabuloase în anul trecut. Dacă faci o comparație, s-a câștigat mai bine din câteva sticle de spumant tradițional franțuzesc decât din Bitcoin sau din acțiunile giganților tehnologici. În mod previzibil, nu este vorba de orice sticlă de champagne, dar acest detaliu nu ar trebui să conteze neapărat.
Șampania, mai profitabilă decât Bitcoin sau acțiuni Apple, Tesla și Microsoft
Platformele online dedicate tranzacțiilor de vinuri, șampanie și alte băuturi spirtoase de colecție au înregistrat creșteri impresionante în ultimul an. Conform informațiilor obținute de Reuters, datele furnizate de „Bordeaux Index”, o platformă de tranzacţionare online, arată că şampania a fost responsabilă pentru 15 dintre cele mai importante 20 de creşteri de preţuri înregistrate pe această platformă în 2021.
Dacă te gândești să te apuci de investiții pe această zonă, merită să ai în vedere că o anumită sticlă este de referință pentru creșterea fabuloasă aferentă domeniului. Este vorba de Salon le Mesnil din 2002. Valoarea acesteia a crescut cu peste 80% în 2021, atât pe LiveTrade, cât și pe Liv-ex, platforma de tranzacționare specifice domeniului.
La ora actuală, o sticlă se vinde cu 11.700 de lire sterline sau aproximativ 13.850 de euro. Ca referință, creșterea menționată mai sus este peste Bitcoin, care s-a bucurat de o creștere de aproximativ 75% și de aproape 5 ori peste față de cele 18 procente de care s-a bucurat indexul NYFANG+TM. Acesta din urmă regrupează titlurile evoluția acțiunilor Facebook, Amazon, Netflix, Google, Tesla și Microsoft. Acest detaliu este foarte important pentru că respectivele titluri au stimulat creștere înregistrate de bursele din întreaga lume.
Directorul LiveTrade, Matthew O’Connell susţine că mai mulţi factori au stimulat tranzacţiile cu vinuri scumpe în acest an, „de la dobânzile reduse şi nivelul ridicat al economiilor acumulate de cei bogaţi în perioada numeroaselor carantine, până la creşterea interesului pentru active fizice în contextul creşterii presiunilor inflaţioniste”.
Dacă te gândești să bagi bani în șampanie, alte sticle atractive sunt Taittinger Comtes de Champagne din 2006 şi Krug din 2002 şi 1996, cu creșteri de peste 70%. În același timp, Krug din 2000, Bollinger La Grande Annee 2007, Cristal Rose 2008 şi Dom Perignon P2 2002 au înregistrat creşteri cuprinse între 54% şi 55%. Până și popularul Cristal s-a bucurat de o crește de aproximativ 30%, până la un preț mediu de 272 de euro.