Uită acum de 5G. Așa va arăta viitoarea generație wireless. Bun venit, 6G

Uită acum de 5G. Așa va arăta viitoarea generație wireless. Bun venit, 6G

Tehnologia 5G reprezintă vârful evoluției comunicațiilor wireless, însă omenirea nu se va opri aici. Va apărea și 6G, iar noi știm deja cum va arăta noua generație wireless.

Unul dintre cercetătorii Qualcomm din spatele 5G ne oferă câteva indicii cu privire la cum va arăta 6G, deși utilizatorii din întreaga lume au început de foarte puțin timp să facă cunoștință cu generația 5G.

Totuși, spune expertul, e o chestiune de timp până când vom trece la nivelul următor, adică la 6G.

iecare generație fără fir are o medie de viață de aproximativ un deceniu, astfel încât vor mai trece mulți ani până când vom face pasul de la 5G la 6G, dar cercetătorii din IT știu deja la ce ar trebui să ne așteptăm.

Cum va arăta tehnologia 6G

În timp ce directorii wireless au luat parte la conferința Mobile World Congress în această săptămână, un grup separat de cercetători din sute de companii s-au întâlnit pentru a vorbi despre 5G Advanced.

La această discuție a participat Tingfang Ji, director în cadrul Qualcomm și unul dintre cercetătorii 5G principali ai companiei. Ji, care deține peste 800 de brevete la Qualcomm, a oferit o perspectivă asupra a ceea ce ar putea reprezenta atât tehnologia 5G Advanced, cât și tehnologia 6G.

Uitându-ne în istoria recentă, observăm că trecerea la 4G a înregistrat o mare creștere a vitezei. Acum, 5G oferă o conectivitate mai mare pentru mai multe dispozitive, precum și viteze uriașe, în special în centrele orașelor.

Prin urmare, primul lucru pe care ar trebui să îl așteptăm de la 6G ar fi viteze amețitor de mari.

De asemenea, cu 6G, telefonul tău va putea descoperi dispozitivele din jurul tău, servind ca o punte între lumea fizică și cea digitală. Există deja lucrări în acest sens în 5G, radio-ul telefonului acționând ca un dispozitiv GPS pentru a-ți identifica locația.

Lucrul la 6G abia începe. În acest moment, conține mai mult idei decât planuri cerce. Mult mai concret este, însă, 5G Advanced.

Aceasta este o versiune modernizată a 5G care ar putea apărea în următorii doi ani și jumătate.

Deși nimeni nu știe sigur în ce va consta, există unele indicii în industrie care ne pot transmite anumite idei. La întâlnirea lor, cercetătorii din cadrul grupului 3GPP au dezbătut ce îmbunătățiri ar putea fi adoptate.

„5G Advanced ne oferă a doua șansă să analizăm compromisurile fundamentale din 5G”, a spus Ji.

Prin urmare, 5G Advanced ar putea veni să corecteze acele aspecte ale 5G care nu se ridică la înălțimea așteptărilor de performanță.

Pentru a realiza acest lucru, există 50 de domenii pe care cercetătorii le analizează, dar probabil vor fi reduse la aproximativ 20, a punctat expertul.

Citește și:
Etichete: