Tehnologia 5G schimbă tot ce știai: de ce concertele nu vor mai fi la fel

Tehnologia 5G schimbă tot ce știai: de ce concertele nu vor mai fi la fel

Tehnologia 5G va transforma total multe domenii de activitate, iar industria muzicală nu face excepție. Concertele, spre exemplu, nu vor mai fi la fel.

Industria muzicii a avut puternic de suferit în 2020, când toate evenimentele, concertele și alte sesiuni de acest fel s-au pus pe pauză. Din cauza pandemiei, artiștii au avut de suferit și au fost nevoiți să găsească alte soluții pentru a ține legătura cu fanii lor.

A fost o perioadă, însă, în care au apărut idei noi, industria a avut timp suficient să reflecteze asupra lucrurilor. Cei de la Mixhalo, spre exemplu, au anunțat două upgrade-uri majore la tehnologia audio pentru evenimente live, susținute de tehnologia 5G.

Practic, concertele nu vor mai fi la fel.

Concertele nu vor mai fi la fel datorită 5G

Mixhalo propune transmiterea sunetului de pe scenă direct de pe placa de sunet către telefoanele participanților și, pe cale de consecință, în urechile lor. Scopul ar fi obținerea unei calități superioare a sunetului, pentru că sunetul care pleacă din placa de sunet de pe scenă se aude mai bine în căști, decât în difuzoarele de la scenă.

E ceva similar cu monitoarele in-ear, pe care le folosesc artiștii.

„Avem un sunet mult mai clar pe scenă decât ceea ce este în public”, spunea cofondatorul Mixhalo și chitaristul Incubus, Mike Einziger.

Încă de atunci, compania a creat un sistem WiFi care furnizează sunet pe dispozitivele concertistilor cu latență scăzută. Acum, Mixhalo lucrează cu un operator fără nume pentru a transmite audio pe telefoane care suportă 5G.

Ideea s-ar putea aplica și-n alte domenii. Los Angeles Football Club, spre exemplu, studiază posibilitatea de a transmite comentariul live în căștile spectatorilor de pe stadion.

Ideea, deși pare una revoluționară, ar putea să nu fie pe placul tuturor. Dacă stai să te gândești la un concert, dar e valabil și la un meci, mergi acolo pentru atmosfera creată – cu alte cuvinte, vrei să auzi gălăgia din public, freamătul stadionului și muzica direct din boxele amplasate la scenă.

Altfel, e doar silent-disco și cam atât. E cu totul alt concept.